Virksomheder

Coloplasts pris på stomiprodukter falder

Prisen på tyske stomiprodukter ventes at falde med gennemsnitlig 13 pct. i forhold til de gældende priser, når den nye tyske sundhedsreform får effekt til årsskiftet, meddeler Coloplast, der sælger stomiprodukter på det tyske marked. Det står klart, efter at de tyske sygeforsikringsselskaber onsdag bekræftede de nye landsdækkende tilskudspriser for stomiprodukter. Beslutningen om tilskud til kontinensprodukter, der også har stor betydning for Coloplast, er foreløbig udskudt.

Coloplast venter herefter en stigning i omsætningen i regnskabsåret 2004/05 på 8-9 pct. og en overskudsgrad på 15-16 pct. Ved årsregnskabet i november var der ligeledes ventet en overskudsgrad på 15-16 pct., mens omsætningen målt i lokale valutaer ventedes at stige med 10 pct., men her var ikke taget højde for den nye tyske reform.RB-Børsen

RTX ser usikkert marked for ude

IT-udviklingsselskabet RTX har en række potentielt indbringende projekter på bedding, men erkender ikke desto mindre, at markedet fortsat er usikkert. Usikkerheden afspejles da også i virksomhedens forventninger for 2004-05, hvor RTX venter et resultat før finansielle poster i intervallet minus 10 mio. kr. til plus 10 mio. kr.

- Vi ser en masse gode signaler, men markedet er usikkert, siger adm. direktør Jørgen Elbæk om fremtidsudsigterne for virksomheden. Udtalelserne faldt i forbindelse med en præsentation af virksomhedens årsregnskab.

RTX har gradvist ændret strategi, og hvor selskabet tidligere stort set kun påtog sig betalte udviklingsopgaver, finder en større del af opgaverne i dag sted for egen regning. Selv formulerer Jørgen Elbæk det på den måde, at "vi er et udviklingsselskab, men har os selv som kunde".

Blandt de egen-udviklede projekter hører RTX''s ny-udviklede trådløse Dual-Phone, som er telefon, der både kan benyttes som en almindelig fasttelefon og som en internet-telefon via Skype.

Telefonen markedsføres over internettet og bliver tilbudt forbrugere, der downloader programmet Skype. Skype er et program, der gør det muligt at tale gratis mellem to computere. Foregår samtalen mellem en fasttelefon og PC, koster det en minutafgift til Skype.

Jørgen Elbæk er ikke meget for at konkretisere udviklingsomkostningerne, men erkender, at der "skal sælges nogle ti-tusinder, før udviklings-omkostninger er betalt.

På den anden side er markedet kæmpestort, og omfatter et potentiale på flere millioner internetbrugere.

- Vi er klar til at tage en succes på det - hvis den kommer, lyder det forsigtigt fra Jørgen Elbæk.

En anden potentiel "blockbuster" er et apparat, der skal benyttes ved trådløs overførsel af oplysninger fra el-målere. Apparatet er foreløbig solgt i 20.000 eksemplarer, men har et potentiale på 550.000, hvis samtlige NESA-kunder udstyres med apparatet.

Et tredje, men mere anonymt projekt er udviklingen af trådløs "telefonforlængerledning", som skaber forbindelse mellem en fjernbetjening og en central computer. Teknisk betyder den såkaldte Telephone LIne Extender (TLE), at forbrugeren kan benytte sig en en pay-per-view teknik, når han sidder og ser en satellit-kanal. Markedet er ganske betydeligt, da udbyderne af tv-programmer gerne vil sikre sig en ekstra indtjening. RB-Børsen

Lego ændrer koncernstruktur

Lego har ændret koncernens struktur for at skabe en øget gennemsigtighed. Det skriver legetøjskoncernen.

Ændringen betyder, at Lego Holding bliver ejer af både den danske og den schweiziske del af koncernen, hvorved Lego koncernen og Lego Holding bliver identiske. Samtidig skifter koncernen navn fra Lego Company til Lego Koncernen.

Ifølge Lego sker ændringen alene for at skabe en enklere struktur.

- Vi får en bedre styring af koncernen, og en bedre gennemsigtighed for offentligheden, siger finansdirektør i Lego, Jesper Ovesen, til RB-Børsen. Han peger på, at koncernen nu blive en koncern i juridisk forstand, hvilket Lego ikke har været før.

Gennmemsigtigheden bliver også udstrakt til regnskaberne, idet koncernen fra 2006 går over til de internationale regnskabsregler, som 7000 børsnoterede selskaber i EU-landene skal bruge fra det kommende årsskiftet, nemlig International Financial Reporting Standards (IFRS). Men Jesper Ovesen afviser, at ændringerne er et led i en klargørelse til salg eller børsnotering.

- Det har vi overhovedet ingen planer om, siger LEGO-direktøren.

Som en del af ændringerne har LEGO Holding solgt en stor aktiepost i legeredskabsproducenten Kompan til KIRKBY, der er ejet af LEGO koncernens hovedaktionær, Kjeld Kirk Kristiansen. Dermed skal ejerandelen i Kompan ikke længere konsolideres ind i LEGO Holdings regnskab som datterselskab.

Efter salget besidder LEGO Holding nominelt 7 mio. kr. A-aktier og nominelt 4.175.800 kr. B-aktier svarende til 18,91 pct. af kapitalen og 44,39 pct. af stemmerne i Kompan, mens KIRKBY har nominelt 5 mio. kr. A-aktier, svarende til 8,46 pct. af kapitalen og 29,92 pct. af stemmerne i selskabet.RB-Børsen

SBS-aktiepost afhændet

Den ny tidligere storaktionær i Scandinavian Brake Systems 2(SBS), KVM Industrimaskiner, afhændede sin ejerandel tirsdag til en pris på 425 kr. per aktie. Det oplyste KVM onsdag.

Med salget, der løber op i godt 16 mio. kr., trak KVM Industrimaskiner sig helt ud af den Svendborgbaserede bremseproducent, mens såvel SBS som den anden storaktionær - Stiholt Holding - øget beholdningen af SBS-aktier markant.

Baggrunden for KVM''s salg af aktieposten var ifølge selskabets direktør, Ole Munch Nielsen den enkle, at KVM var blevet tilbudt en fornuftig pris.

Aktien i SBS handles kun sporadisk på Københavns Fondsbørs, og den seneste omsætningskurs inden tirsdagens store handel var 440 kr. den 2. december, hvor 560 aktier skiftede ejer.

For SBS'' vedkommende betød købet af aktieposten fuld udnyttelse af 10 pct.''s-tilsagnet fra generalforsamling, idet beholdningen af egne aktier øgedes med godt 30.000 styk til i alt 31.000 styk, hvilket nøjagtigt svarer til 10 pct. af aktiekapitalen.

Samtidig solgte KVM sine resterende aktier til SBS'' anden storaktionær, Stiholt Holding, der dermed sidder på 58,4 pct. af kapitalen i SBS.

Såvel KVM som Ole Munch Nielsen personligt havde gennem slutningen af 90''erne aktieposter i SBS, der dengang hed Obtec, men Ole Munch Nielsen solgte sin beholdning i starten af 2000, mens KVM Industrimaskiner ikke blot fastholdt, men også øgede beholdningen.

Hvad beholdningen af SBS'' egne aktier skal bruges til, vil SBS-direktør Hans Fuglgaard ikke løfte sløret for.

- Vi vil gerne tilgodese vores aktionærer, lød det tirsdag sparsomt fra direktøren, der pegede på, at købet har sin baggrund i den bemyndigelse, der er vedtaget på generalforsamlingen. RB-Børsen