Vingegigant i medvind efter ny USA-lov

Vingeproducenten LM Glasfiber planlægger at hyre nye folk og overvejer endnu en produktionsfacilitet på det nordamerikanske marked.

GRAND FORKS: De kolossale, hvide former tegner sig nærmest surrealistisk mod den kridhvide, tilsneede North Dakota-natur. Langsomt bevæger de sig fremad på store lastvognslad, og der bliver flere og flere af dem, jo nærmere man kommer fabrikken i Grand Forks.

Det kunne være skulpturer på vej mod en spektakulær destination. Men figurerne er ikke kunst - de er særdeles praktiske installationer, nemlig kæmpestore vinger til vindmøller.

Fabrikken LM Glasfiber - med hovedkontor i Lunderskov i Danmark - fremstiller vingerne til markedet i USA og Canada. Efter et dyk for firmaet i 2003 - dog ikke kun den amerikanske del - venter direktør Craig Hoiseth bedre tider.

For det første kan de seneste måneder af 2004 nå af afspejle, at USAs skattebegunstigelse af vindmøller, den såkaldte PTC-ordning, blev underskrevet af præsident George W. Bush i oktober. Og for det andet gælder den for 2005 år med, så udsigterne for næste år er gode.

Ikke mindst fordi produktionen ligger i Nordamerika og derfor er rimeligt isoleret fra virkningerne af den lave dollar.

Men Craig Hoiseth lægger ikke skjul på, at PTC-ordningen er overordentligt vigtig.

»Bare forventningen om den betyder meget. De år, hvor ordningen ikke er på plads, har folk en forventning om, at den kommer igen. Og når en sådan forventning er der, kan markedet ikke gå fremad,« siger han til en gruppe udenlandske journalister, som North Dakotas erhvervsministerium har inviteret op til det kolde nord et par dage i december.

Med en sådan yo-yo effekt hægtet op på skattefradragene er det lige før, at Hoiseth ville foretrække, at der slet ikke var nogen PTC-ordning.

»Vi kunne vel nok klare os uden. Men på den anden side er vi nødt til at have en eller anden fordel for at kunne konkurrere med andre energiformer, som også har deres subsidier,« siger han.

»De politiske lobbyer for kul og olie er enorme sammenlignet med os,« siger han.

Udbredelse
P.t. står vindenergi for mindre end en procent af markedet i USA, og vindlobbyen ville være lykkelig, hvis tallet kunne bringes op på fem-ti procent. Til sammenligning produceres omkring 20 pct. af elektriciteten i Danmark via vindenergi. Men ifølge American Wind Energy Association kan 2005 udmærket gå hen og blive et rekordår.

»Den hidtidige rekord for nye vindinstallationer i et enkelt år var 1.696 megawatt i 2001. De fleste i industrien er enige om, at 2005 vil blive et bedre år, nogle forudsiger endda en installationskapacitet på over 2.500 megawatt,« skrev foreningen i en pressemeddelelse i oktober.

Hoiseth ser også en anden, positiv udvikling. Mange vindmøllefabrikker fremstiller deres egne vinger, men Hoiseth mener, at tendensen til insourcing er vendt.

»Efterhånden som markedet modnes, så outsourcer folk og kommer tilbage. De finder ud af, at ikke alle og enhver kan lave møllevinger. Firmaerne lærte lektien - og omkostningerne - ved at fremstille vinger,« siger Craig Hoiseth.

Derimod er det muligt, at LM Glasfibers ejere - det britiske investeringsselskab Doughty Hanson & Co. - vil sælge virksomheden eller forsøge sig igen med en børsintroduktion. Det mislykkedes i 2002 - angiveligt fordi Doughty Hanson ikke opnåede det ønskede prisniveau. Men Hoiseth vil ikke spekulere i hvem, hvornår og hvordan, men nøjes med at sige, at »ejerne har ikke lagt skjul på, at det er en mulighed«.

Uanset ejerforholdene planlægger LM Glasfiber i det nordamerikanske at udvide staben på omkring 120 mennesker til ca. 250 i løbet af det næste halve års tid, og firmaet overvejer ifølge Hoiseth at etablere endnu en produktonsfacilitet i USA - »tættere på kunderne«, som han siger.

Potentiale
For de ligger faktisk ikke oppe i det vindomsuste North Dakota. Det er først og fremmest Californien og Texas, som har gjort sig i vindenergi, men Hoiseth vil ikke på nuværende tidspunkt ud med, hvor en ny fabrik i givet fald kommer til at ligge.

Nok er Californien og Texas størst p.t., men potentialet for vindenergi er til gengæld mest interessant i de mennesketomme, forblæste stater i Midtvesten.

Officielt er det forklaringen på, at LM Glasfiber valgte at etablere sig netop i North Dakota, men der var også en anden årsag. Nemlig Craig Hoiseths egne præferencer. Han havde tidligere drevet en konkurrent til LM Glasfiber, som lå tæt på - i Minnesota - og han ville gerne blive i det nordlige.

Det har både fordele og ulemper med hensyn til at finde arbejdskraft.

»Det er nok sværere at finde topchefer - de ser på isen og kulden og er måske mindre parate til at komme til North Dakota. Derimod er der ikke nogen problemer med arbejdsstyrken på gulvet,« siger Craig Hoiseth.

Og uanset niveauet i arbejdsstyrken er den fortrinlig.

»Folk er veluddannede og til at stole på,« siger Hoiseth, og det spiller også en rolle, at det er billigt at bo oppe under Canadas grænse, mens der både er minimal kriminalitet og gode skoler og universiteter.

Så er der bare det med kulden og den dybfrosne isvinter.

Men som Hoiseth filosofisk siger: »Vi har højere varmeomkostninger om vinteren men slipper for klimaanlæg om sommeren, som de har f.eks. har i Florida.«