Vinduesproducent samler fem fabrikker

Mod strømmen. Jydsk Vindueskompagni agter i modsætning til konkurrenter at fastholde produktion i Danmark og har købt konkursramte Astralis' bygninger.

De tomme bygninger efter konkursen i møbelkoncernen Astralis for et halvt år siden overtages nu af landets førende producent af vinduer og døre til gør det selv-markedet, Jydsk Vindueskompagni A/S (JVK), med hovedsæde i Vorbasse mellem Grindsted og Kolding.

Med købet samler JVK produktionen fra fem steder i landet samt logistik- og lagerfunktionen fra Vorbasse i en del af de 31.700 kvadratmeter produktionsbygninger i Føvling mellem Esbjerg og Kolding. Det overordnede mål er at vokse i både ind- og udland.

»Vi oplever et skift i markedet i form af, at private kunder har fået så mange penge mellem hænderne, at de går til en håndværker for at få sat vinduer og døre i. Derfor skal vi have bedre fat i det professionelle marked herhjemme. På eksportmarkederne er vi allerede i Norge og Sverige, der udgør cirka 20 procent af omsætningen, og vi kigger på nye markeder,« siger koncernchef Kurt Andersen.

Fabrikker for småJVK blev oprindelig etableret som handelsfirmaet Scan Profil i 1987, og grundlæggeren Arne Andersen har siden ved en række opkøb fået produktion flere steder i landet. Med årene er knopskydningen dog blevet så udtalt, at den samlet ikke længere er rationel.

»Vi har produktion seks steder og lagre otte steder, og de mange små og mellemstore producenter vil ikke være effektive og rationelle i fremtiden. Vore konkurrenter går til udlandet, men vi har valgt at gå imod strømmen, idet vi tror på dansk produktion. Det kræver dog, at vi samler den, så vi kan investere et tocifret millionbeløb i ny teknologi,« siger Kurt Andersen.

Kun produktionen i St. Heddinge med godt 50 medarbejdere fortsætter, idet den forsyner de cirka 50 procent af kunderne, der bor på Sjælland.

Produktionen fra det tidligere Dybbøl Vinduer på Sydals, hvor der er cirka 50 medarbejdere, rykker som den første til Føvling i januar, og i de følgende to til fire måneder flyttes fra Skærbæk i Sønderjylland, Vorbasse, Gesten og Rødby.

Job til Astralis-folkJVK, hvis produktionsselskaber nu er samlet under navnet Alvido A/S, venter i første omgang at have omkring 100 medarbejdere i Føvling, og de 120 af koncernens 300 medarbejdere, som er berørt af sammenlægningen af produktionen, er blevet tilbudt job.

Ikke alle ventes dog at tage imod tilbuddet, og med ansættelsen af den tidligere Astralis-fabrikschef Preben Hansen håber JVK, at nogle af de 232 medarbejdere, der mistede jobbet ved møbelkonkursen i juni, vil følge med.

»Vi har kunnet mærke stor interesse i lokalområdet og satser meget på at tiltrække nogle af de medarbejdere, der mistede jobbet på Astralis,« siger Kurt Andersen.

Købet af bygningerne for 39,5 mio. kr. omfattede et lidt større areal, og 3.500 kvadratmeter er solgt fra, ligesom en del af bygningerne forventes udlejet, indtil JVK med den forventede vækst kan bruge det hele.