Vindkraftens vækst voldsomt undervurderet

Det Internationale Energiagentur har i årevis nedtonet væksten i vedvarende energi til fordel for olie og atomkraft, og det har forvredet det sande billede af hvor stort potentialet er for vindmøller, vurderer schweizisk økonom.

Læs mere
Fold sammen
LONDON: Det Internationale Energiagentur (IEA) i Paris har i årevis undervurderet væksten i vindmøllebranchen, og det har været med til at give regeringer verden over et forkert billede af situationen på det internationale marked. Det vurderer den schweiziske økonom og energiforsker dr. Rudolf Rechtsteiner i en ny rapport udarbejdet for interessegruppen Energy Watch Group.

- Groft sagt, har IEA i årevis overvurderet adgangen til konventionel energi til en rimelig pris og samtidig undervurderet væksten i grøn energi som vindmøller. Det har givet regeringer verden over et forkert grundlag at træffe beslutninger på, siger Rudolf Rechtsteiner, der selv er medlem af det schweiziske parlament.

I rapporten, der netop er blevet præsenteret i London, har Rechtsteiner blandt andet set nærmere på IEAs forudsigelser om hvor stor gennemslagskraft vindkraft ville få i fremtiden. Eksempelvis forudsagde agenturet i 1998, at verdens vindkraft ville nå op på et niveau i 2020 som verden allerede nåede i 2004.

- De værste forudsigelser om vindkraft kommer fra IEA. De er hverken empirisk eller teoretisk underbyggede, konkluderer Rudolf Rechtstein.

I 2002 forudsagde IAE, at vindkraft ville levere 100 gigawatt på verdenplan i 2020. Bare seks år senere stammer 1100 gigawatt fra vindmøller.

- Alligevel beregnede IAE efterfølgende, at det ville tage 22 år at nå dette potentiale. Frygtede de, at man ville løbe tør for vind? At vindmølleproducenterne ville nedsætte deres produktion?, spurgte Rudolf Rechtstein, da han fremlagde sin rapport i London i denne uge.

Det reelle vækstpotentiale er langt højere, vurderer både Rechtstein og stifter af Energy Watch Group, den tyske parlamentariker Hans-Josef Fell.

- Der var ikke rigtig nogen, ud over et par kritiske videnskabsfolk, der forudså hvor stor væksten ville blive i vindenergi. Selv uden nogen større politisk opbakning i mange lande, har vindkraften været i voldsom vækst, vurderer Hans-Josef Fell.

I 1990erne tog det omkring seks år for vindkraftens kapacitet at blive fordoblet. I dag fordobler kapaciteten sig på tre år, og det er en udvikling, der ifølge Energy Watch Group vil fortsætte mindst frem til 2012.

Ifølge Rechtsteins rapport er der al mulig grund til optimisme i vindmølleindustrien. Rapporten har kalkuleret fire mulige fremtidsscenarier, hvor væksten i vindsektoren vil være på mindst mellem 15 og 30 procent over de kommende år.