Vinderup Træindustri trodser møbelkrisen

Fyrretræsmøbler. Som underleverandør til den danske fyrretræsmøbelbranche burde en af verdens største limtræsproducenter, danske VTI, have problemer. Men eksport har for længst kompenseret for den danske krise.

Hos VTI Vinderup Træindustri A/S, der er underleverandør til især fyrretræsmøbelproducenterne, har succes med sin omvendte Dalgas; hvad indad tabes skal udad vindes!

Vestjyderne har i løbet af den sidste halve snes år buld-ret frem på eksportmarkederne, så to tredjedele af omsætningen i dag hentes uden for landets grænser. Og godt for det, for den danske fyrretræsmøbelbranche er i løbet af den samme årrække blevet decimeret med stribevis af lukninger.

Virksomheden blev for to år siden tildelt Kong Frederik den Niendes Hæderspris for sin eksportindsats, der siden er blevet yderligere intensiveret gennem et joint venture samarbejde med en tyskejet, polsk virksomhed, Formaplan Polska Sp. Z o.o.

Den danske limtræsspecialist har overtaget den polske koncerns limtræsproduktion, men den polske produktion har kun en produktionskapacitet svarende til det halve af behovet. Resten sendes fra Vinderup til Polen.

Det østeuropæiske marked tegner sig alt i alt for en tredjedel af omsætningen hos VTI, der også er gået ind i detailmarkedet via byggemarkeder og trælasthandler.

Disse limtræsprodukter tegner sig i dag for op imod ti procent af omsætningen. Yderligere nye strategiske initiativer kan ventes, men her holder adm. direktør Bjarne Andersen kortene tæt til kroppen.

Trods den danske fyrretræsmøbelbranches nedtur op gennem dette årti, tror han fortsat fuldt og fast på, at der også i fremtiden vil være dansk produktion af fyrretræsmøbler.

- De danske fabrikker, jeg har kendskab til, er yderst veldrevne. De har haft odds imod sig på grund af markedsudviklingen, men min fornemmelse siger mig, at det så småt begynder at vende igen, og jeg er overbevist om, at de nok skal vise sig konkurrencedygtige, siger han. VTI præsterede i 2006 endnu engang et overskud på bundlinjen, og der forventes et resultat i år på niveau med sidste år. Mere vil Bjarne Andersen ikke svinge sig op til.

- Hvis du går ud og lover et eller andet fantastisk resultat og så ikke kan holde det, er det jo, at du får problemer. Vi vil hellere have en stabil, rolig vækst, så vi selv kan følge med, forklarer han og peger på problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft som en af årsagerne til, at virksomheden ikke kan vokse hurtigere, end den gør i øjeblikket.