Vild forudsigelse: Op mod 220 millioner elbiler på vejene i 2030

Udbredelsen af elbiler går hurtigt, omend det sker fra et beskedent udgangspunkt: I 2015 var der én million, i 2016 to millioner og i år tre millioner på verdensplan.

Elbiler og ladestander i københavnske Adelgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

I dag fremlægger Det Internationale Energiagentur (IEA) et nyt scenario, som udstikker en mere ambitiøs tidslinje for elbilernes udbredelse frem mod år 2030.

De nye tal lægges frem i rapporten Global EV Outlook 2018.

Hvor IEA tidligere har vurderet, at der kunne være 125 millioner elbiler på vejene i 2030, fremsætter agenturet nu det mere optimistiske tal 220 millioner elbiler.

Dette scenario kaldes EV30@30 og lægger op til, at den globale kampagne opnår sit mål om en markedsandel på 30 procent for elbilerne inden for kategorierne personbiler, busser og lastbiler inden år 2030.

Dette mål blev lanceret på det ottende ministermøde for ren energi (Clean Energy Ministerial) i fjor, og det gjaldt for alle de lande, som er med i Electric Vehicles Initiative (EVI), som blev oprettet i 2009.

Langt færre biler

Blandt medlemmerne i EVI finder vi Canada, Kina, Finland, Frankrig, Tyskland, Indien, Japan, Mexico, Holland, Norge, Sverige, Storbritannien og USA.

Dersom målene skulle nås, og de 220 millioner elbiler rulle på vejene i 2030, vil det ifølge IEA betyde, at tolv procent af personbilflåden i verden er elektrisk. Dette forudsætter imidlertid også, at der er tolv procent færre biler på vejene i 2030 end i IEAs hovedscenario, »New Policies.« Årsagen er, at der gennemføres en politik, som har til formål at reducere trafikken og flytte biltrafik over på andre rejsemåder.

»Støttetiltag og reduktion af omkostninger vil formentlig bidrage til en kraftig vækst i spredningen af elbiler frem mod 2030,« skriver IEA i rapporten.

Salget af elbiler steg i fjor til mere end én millioner biler på verdensplan, og det er ny rekord. Højest er salget i Norge, mens Island og Sverige følger godt efter.

Ser man alene på antallet, er det Kina, som tegner sig for flest elbiler med halvdelen af verdens volumen. Alligevel udgjorde det blot en andel på 2,2 procent af det samlede bilsalg i Kina, skriver IEA.

Samlet set er der nu tre millioner elbiler i verden - en stigning fra én million i 2015 og to millioner i 2016.