Vil være lige så vigtig som skibsfarten

Han har forladt vindmøllerne for at blive branchedirektør for konsulenter, vikarbureauer og rådgivende ingeniører i DI-branchefællesskabet Videnrådgiverne. Målet er at sætte turbo på branchens anerkendelse, indflydelse og eksport.

»There and Back Again« er ikke kun titlen på hobitten Bilbos erindringer i Tolkiens eventyrbøger.

Ud og hjem igen er også en mærkat, man kan sætte på Bjarne Lundager Jensen. For efter små fem år som direktør for Vindmølleindustrien er han nu vendt tilbage til den organisation, hvor han engang var forskningschef.

Men ganske som for Bilbo har meget ændret sig, siden den 44-årige cand.scient.pol. drog afsted. Organisationen hedder ikke længere Dansk Industri, men blot DI. Skrivebordet står ikke længere i de røde bygninger ved Rådhuspladsen, men derimod ved Sundkrogskajen. Og det forskningspolitiske felt er afløst af jobbet som direktør for det nye branchefælleskab Videnrådgiverne.

Store ambitionerUdfordringsniveauet er dog det samme. For ganske som han som blev hentet til Vindmølleindustrien for at gøre vindenergi til andet og mere end »venstrefløjens kæledægge«, er han blevet hentet til DIs videnrådgiverne for at skaffe branchen meget bredere anerkendelse.

»Vi har en ambition om at sætte rådgivnings- og konsulentbranchen på dagsordenen. Målet er, at branchen om tre år bliver oplevet som lige så vigtig for Danmark som skibsfarten og landbruget. For det er en branche i kraftig vækst, om med en samlet omsætning på 130 mia. kr. er vi Danmarks tredjestørste erhverv,« siger Bjarne Lundager Jensen.

Mere politisk indflydelseIkke kun branchens omsætning, men også det faktum, at stort set alle virksomheder i dag bruger konsulenter og rådgivere til alt fra lean til ledelsesudvikling, vidner om branchens stigende betydning i samfundet, mener Bjarne Lundager Jensen. En betydning, han har planer om at veksle til en passende (læs: markant større) politisk indflydelse på alt fra uddannelsespolitik til erhvervsvilkår.

»Vi skal gøre op med myterne om, at rådgivningsbranchen lever at »klippe hinanden« og ingen eksport har. For branchen skaber i høj grad værdi, og en tredjedel af væksten foregår uden for Danmarks grænser med alt fra rådgiving på infrastrukturprojekter til strategisk rådgivning,« siger han.

Dermed er tonen slået an for det nye branchefællesskab, der er bygget op om to gamle DI-foreninger for managementkonsulenter og markedsanalytikere samt Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), der blev indlemmet i DI for nylig. Ialt 700 virksomheder, herunder Adecco, Epenion Capacent og Grontmij Carl Bro, er med under fanerne. Og flere skulle meget gerne komme til i fremtiden, lyder den nye direktørs ambition.

»Vi vil gerne vokse og få endnu flere medlemmer. Og på længere sigt vil vi gerne være paraplyorganisation for endnu flere mindre brancheforeninger inden for området, for jo flere, jo stærkere et talerør kan vi være,« siger Bjarne Lundager Jensen, som dermed gøder jorden for, at andre mindre foreninger inden for rådgivning, revision, arkitektur, reklame eller noget helt femte følger FRIs eksempel og slår pjalterne sammen med DI.

Vindblæst tænkerBlandt kolleger og medarbejdere beskrives Bjarne Lundager Jensen som en tænker. En, der lynhurtigt kan sætte sig ind i nye sager, men også kan bruge utrolig lang taletid, fordi han har uendelig meget på hjerte.

»Det sker, at Bjarne ligner en, der har stået lidt for længe under en vindmølle, med forblæst hår og slipset på skrå. Men det skal man ikke lade sig narre af, for når det kommer til det, der foregår mellem ørerne, så har han fuldstændig styr på tingene og er utrolig kvik i pæren,« lyder karakteristikken.

Privat har Bjarne Lundager Jensen bosat sig et sted, hvor vinden har lidt mere frit spil end midt i hovedstaden, nemlig i Osted ved Lejre, hvor hustruen Laura er præst. Derfor bor parret i den lokale præstegård med deres fire børn på seks, otte, ni og elleve år.

»Med fire børn i den alder bruger jeg det meste af min fritid på at køre børnene til og fra fødselsdage, sport og den slags,« lyder det fra Bjarne Lundager Jensen.

Og som om det ikke var kørsel nok, så er turen til og fra jobbet blevet længere med skiftet fra vindmøllernes hus i Vester Voldgade til de DI-lokaler ved havnen, der supplerer den forvoksede organisations domicil på Rådhuspladsen.

»Rent trafikalt savner jeg Rådhuspladsen. Men bortset fra det, så er det spændende at vende tilbage til DI netop nu, hvor organisationen har skiftet identitet med fusionen med både HTS og FRI. Og jeg glæder mig meget til at være med til at udvikle et af de områder, som er relativt nye for DI, og give det en selvstændig profil, samtidig med, at det er en del af DI-familien,« siger Bjarne Lundager Jensen, der dermed går fra vindeventyr til - forhåbentlig - videneventyr.