Vigtigt skridt mod oprydning efter boligboblen

JPMorgan Chase betaler 27 milliarder kroner i et forlig, der samlet set kan blive mere end dobbelt så dyrt. Andre banker menes også at være villige til betale for den vidtløftighed, der førte til finanskrisen.

JP Morgan Chase betaler dyre lærepenge for dårlig opførsel ved salg af store lånepakker med usikre boliglån. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprydningen efter de vilde tider midt i nullerne er rykket et stort skridt nærmere, efter USAs største bank JPMorgan Chase har indgået et delforlig med myndighederne. Det drejer sig om de store lånepakker, der cirkulerede mellem banker og andre finansinstitutioner under boligboblen, som til sidst punkterede og udløste finanskrisen efter Lehmann Brothers' krak i september 2008.

JPMorgan Chase har i første omgang sagt ja til at betale over fem milliarder dollar for at have vildledt de statskontrollerede realkreditinstitutter Fannie Mae og Freddie Mac i forbindelse med salg af store lånepakker, hvor kvaliteten af lånene ikke levede op til den fine indpakning. Ifølge nyhedsbureauet Reuters og andre medier er det kun første del af et større forlig, som kan løbe op i 13 milliarder dollar eller 70 milliarder kroner.

Banken meddeler selv, at forliget er »et vigtigt skridt i retning af en bredere aftale« med myndighederne i opgøret med blandt andet de »dårlige« lån, der indgik i store pakker, og som blev solgt videre mellem banker og finanshuse, som i mange tilfælde havnede i livstruende problemer, da den amerikanske boligboble brast, og de risikofyldte lån pludselig intet var værd.

Ifølge finansavisen Financial Times har flere internationale banker og finanshuse henvendt sig til anklagemyndigheden i New York for at indgå aftaler om forlig for forskellige typer af tvivlsom opførsel vedrørende boliglån og lånepakker.

»Det er mit håb, at dette er det første i en serie af forlig, som til sammen vil blive det største finanselle forlig i USAs historie,« siger New Yorks statsanklager Eric Schneiderman - uden at ville sætte navn på de andre banker.

Ifølge Financial Times efterforskes mindst ni banker - herunder Royal Bank of Scotland, Credit Suisse og Bank of America - for at have lod og del i salg af dårlige lånepakker, som førte til finanskrisen.