Vigtigt amerikansk indeks stiger mere end ventet

De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, udviklede sig i maj lidt stærkere end ventet, da det steg til 52,8 fra 51,5 måneden før.

Foto: SPENCER PLATT

- Det vigtige ISM-indeks, der tager temperaturen på aktiviteten i fremstillingssektoren, steg i maj. Og det var den første stigning siden oktober sidste år, hvor den amerikanske industri gennem en længere periode har været ramt af den stærkere dollar, svag global efterspørgsel og kollapset i oliepriserne. Stigningen i maj, efter den stabile udvikling måneden før, er dog en indikation på, at de værste negative effekter fra disse forhold kan være ved at være overstået, skriver Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, i en kommentar til tallet.

Ifølge Bloomberg News var konsensus blandt økonomerne et indeks på 52,0. Men selv om indekset steg mere end forventet, befinder det sig på et relativt lavt niveau.

Tidligere mandag viste tal, at privatforbruget udviklede sig svagere end ventet. Forbruget lå uændret, mens økonomerne havde sat næsen op efter en lille stigning i amerikanernes indkøbslyst på 0,2 pct.

- ISM-indekset understøtter sammen med dagens tal for privatforbruget, at temperaturen i amerikansk økonomi lige nu hverken er for kold eller for varm. Ikke desto mindre vil den større end ventede stigning i ISM indekset formentlig reversere dollarsvækkelsen og rentefaldet, som vi så efter de svage tal for forbruget, mens aktiemarkederne formentlig vil vakle lidt mellem de stærkere økonomiske signaler og risikoen for, at det kan betyde tidligere renteforhøjelser fra Federal Reserve, påpeger Jes Asmussen.