»Vi tror ikke på bedring for Ukraine foreløbig«

Så længe den politiske og økonomiske situation i Ukraine er så ustabil, kan den danske landbrug- og fødevaresektor ikke skabe nye samarbejder med landet, mener Landbrug & Fødevarer.

Dagen derpå ved Uafhængighedspladsen i Kiev, Ukraine. De voldsomme optøjer er med til at bremse de udenlandske investeringer i landet, som ellers på papiret er fyldt med potentiale. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På papiret er Ukraine et stort potentielt marked for den danske landbrug- og fødevaresektor, men i realiteten er det umuligt at iværksætte nye projekter i det oprørsramte land i øjeblikket.

Den erkendelse kommer fra Landbrug & Fødevarer, som længe har været bekymret for Ukraines politiske og økonomiske tilstand.

»Det afføder en stor usikkerhed for de danske landbrugs- og fødevarervirksomheder, som har projekter i Ukraine. Det bliver svært at operere i et land, hvor der er så stor usikkerhed om hvad der skal ske - både politisk og økonomisk,« siger Anna de Klauman, handelschef for Landbrug & Fødevarer, og tilføjer.

»Og det, der sker nu i Kiev, forværrer situationen, og får os ikke til at tro, der er bedring på vej for Ukraine foreløbig.«For ud over at landets krise gør arbejdet svært for de eksisterende danske virksomheder, så mener Anna de Klaumann, at situationen gør det umuligt for nye investorer at påbegynde et nyt projekt inden for Ukraines grænser.

»Det er svært at finde finansiering til projekter, for der er ikke nogen, der vil lægge penge i et land i krise, og det er rigtig ærgerligt, for Ukraine i princippet er et land med store muligheder for landbrug- og fødevarersektoren, fordi det besidder store naturressourcer i forhold til landbrugsproduktion,« siger hun.

Derfor håber handelschefen på, at urolighederne snart kan slutte, så landet kan åbne for nye samarbejder med det vestlige Europa.

»Vi håber på, situation i Ukraine bliver mere rolig, for vi ser det som et rigtig vigtigt land i forhold til de investeringer, der bliver foretaget fra Danmarks side. Dem vil vi have flere af, men det er klart, at det kan der ikke komme lige nu, og det er vi rigtig ærgerlige over, for der er mange muligheder derovre for den danske landbrug- og fødevaresektor,« siger Anna de Klaumann.