Vi skal være mere ambitiøse

Han har været rockpromotor og restaurantejer, har haft sit eget motorsporthold og sin egen bank. Efter 15 år i udlandet vendte Lars-Christian Brask sidste år hjem til Danmark for at fortsætte bankkarrieren.

Vi skal være mere ambitiøse - 1
Født 1963. Har fulgt uddannelser ved CBS og i England og var desuden bankelev i fire år, inden han i 1990 rejste til New York og Merrill Lynch. Kom i 1996 til Robertson Stephens & Co. i San Francisco og senere London, hvor han i 1999 stiftede sin egen bank, som han solgte til Kaupthing i 2003 for derefter at fortsætte i investeringsbanken UBS AG. Sidste år kom han til Danmark og er nu direktør for Carnegie Private Banking. <br>Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lars-Christian Brask er på mange måder den amerikanske drøm: Ambitiøs, iværksætterlysten og med en tro på eget talent, som er sjælden herhjemme, men som trives i bedste velgående og uden for jantelovens spændvidde over there.

Han rejste som 27-årig til landet mod vest for at starte sin karriere som bankmand - 15 år og mange udfordringer senere kom han tilbage til Danmark og Carnegie Bank for at fortsætte den, og her slog det ham, at danskerne mangler ambitioner. Ikke i det store og hele, for vi er jo dygtige og klarer os godt. Vi mangler bare det, der gør, at vi kommer ud over rampen. Det lille ekstra skridt, som kan betyde, at vi kan nå hele vejen til tops.

Lars-Christian Brask har selv været der. Faktisk mener han, at han har prøvet alt det, han godt kunne tænke sig. Det eneste, som kan bremse ambitionerne, er det talent, man nu engang besidder, mener han. Og så skal passionen selvfølgelig være der.

Lars-Christian Brasks lynkarriere inden for bankverdenen gav mod på mere. Da han i slutningen af halvfemserne blev sendt til London for at stable en ny afdeling af Robertson Stephens & Co. på benene, fik han blod på tanden og stiftede i 1999 sin egen bank, Brask & Co. Ltd. Banken ekspanderede, og i 2003 besluttede Lars-Christian Brask sig for at sælge den til Kaupthing Bank.

Selvom han tjente godt på denne handel, er den samtidig det eneste, han reelt ville gøre anderledes i sin karriere, hvis muligheden bød sig. Efterfølgende begyndte det nemlig at gå endnu bedre for banken, og Lars-Christian Brask kan med sine ambitioner og sit købmandstalent den dag i dag ikke helt undsige ærgrelsen over, at han ikke havde ventet bare lidt endnu.

Men som så mange gange tidligere var der udfordringer nok at tage fat på. Den sportsinteresserede bankmand havde nogle år tidligere fået øjnene op for den forretningsmæssige del af motorsporten, som han fandt alt andet end optimal. Han etablerede derfor i 1998 motorsportholdet Team Brask og førte det til 128 sejre i alt lige fra gokart til Formel 1. Milevidt fra motorolie og udstødningsrøg havde Lars-Christian Brask også interesser, nærmere betegnet på de hvide duge. Han har således ejet tre gourmetrestauranter i London, hvoraf den ene i 1999 blev kåret som årets restaurant.

På bankfronten var næste udfordring den schweiziske storbank UBS, hvor han var, indtil der i 2005 kom bud fra Carnegie Bank, som ønskede at starte en division for formuepleje, eller private banking, som det hedder. I takt med at danskernes formuer bliver større, vokser behovet for rådgivning, hvorfor lignende investeringsdivisioner i dag er en realitet i de fleste banker. For at være en del Carnegie Banks eksklusive selskab skal man i øjeblikket have en investerbar formue på mindst 10 millioner kroner. Det tal, oplyser Lars-Christian Brask, stiger snart til 25 millioner. Simpelthen i takt med, at flere og flere bliver rigere og rigere.

Selv har Lars-Christian Brask i flere år benyttet sig af private banking. Faktisk har han altid eksperimenteret med at investere penge. Også i gymnasietiden, hvor det meste af fritiden imidlertid gik med musik. I flere år var Lars-Christian Brask tourmanager og promotor for såvel danske som internationale musikere, men han blev efterhånden træt af at forklare familien, at han ikke bare slæbte kufferter for rockmusikere. Efter gymnasiet valgte han derfor Handelsskolen i Roskilde for dernæst at fortsætte med en HD ved Handelshøjskolen i København (CBS). Før end studierne var færdiggjort, fandt han sig selv som bankelev, inden han altså som 27-årig tog til udlandet for at prøve lykken.

Hvor Lars-Christian Brask mener, at vi i Danmark generelt er lidt satte og lidt for lidt ambitiøse, så afviser han trods sin tilbagevenden til Danmark og den trygge bankdirektørstilling at være sat:

»Det handler om at søge nye udfordringer, uden at man behøver være fysisk et andet sted. Så selvom jeg måske fysisk er sat, så er jeg det ikke mentalt.«

Måske stammer iværksætterlysten såvel som det internationale tilsnit fra barndommen. Lars-Christian Brask er født på Gotland i Sverige, hvor faderen skulle starte to fabrikker op for sin danske virksomhed. Seks år senere flyttede familien - Lars-Christian og to yngre brødre inklusive - til Himmelev ved Roskilde.

I dag bor Lars-Christian Brask atter i Himmelev. Efter hjemkomsten til Danmark havde han sammen med sin skotske hustru og deres børn på otte og 12 år egentlig fundet et hus i Charlottenlund, men skæbnen ville, at drømmehuset ved stranden i Himmelev pludselig stod til salg. Lars-Christian Brask slog til og skrev under - samme dag, som kontrakten med Carnegie Bank blev underskrevet.