»Vi skal ikke tjene penge for enhver pris«

Formanden for landets advokater Sys Rovsing er gået til kamp mod grådige advokater. De danske advokater er dog slet ikke så grådige, som de amerikanske, bedyrer hun. Mød ekskommunisten, der elsker magt.

»Hvad er forskellen på en advokat og en grib?«

Advokatrådets formand Sys Rovsing smiler skævt og holder en lille kunstpause, inden hun selv giver svaret:

»Advokaten får bonuspoint, når han flyver.«

Sys Rovsing ler. Hun mener ellers generelt, at advokaters image i befolkningen er »godt«.

»Folk kan godt lide at more sig over, at advokater er grådige og tjener mange penge. Men ifølge en undersøgelse synes 80 procent af dem, som har været i kontakt med en advokat, faktisk, at det har været en god oplevelse.«

Hvordan er jeres image så i den brede befolkning?

»Nu er der jo mange i den brede befolkning, der har været i kontakt med en advokat. Men dem, som ikke har, er vel nervøse for, at vi er dyre og umulige. Arrogante og utilgængelige,« erkender Syv Rovsing.

Kort tid forinden denne mandag morgen kommer Syv Rovsing halsende ind ad døren til Advokatrådets bygning i det indre København. Taxaen kom ikke til aftalt tid, og Sys Rovsing ringede vist også lidt for sent efter den. Derfor kommer hun 15 minutter for sent til interview-aftalen, som hun har presset ind lige før en flyvetur til Aalborg, hvor hun senere på dagen skal tale for en flok nordjyske advokater.

53-årige Sys Rovsing er en travl kvinde. Halvdelen af sin arbejdstid bruger hun hos Bech-Bruun, hvor hun er partner med ansvar for det privatretlige.

Den anden halvdel af tiden passer hun arbejdet i advokaternes egen organisation, Advokatrådet. Så nogle gange begynder arbejdsdagen kl. otte og slutter først efter midnat.

Stor indkomst ok

Sådan er det, når man gerne vil gøre op med alle fire fordomme. Altså den om de dyre, grådige, umulige og utilgængelige danske advokater.

Fordomme, som i øvrigt kan spores over til den anden side af Atlanten, hvor advokater blandt andet har for vane, at tage sig særdeles godt betalt, når de sagsøger til højre, venstre og dybt ned i lommerne på modparten.

I USA er advokaternes typiske salær på 50 procent af det beløb, som de på deres klients vegne sagsøger eksempelvis et firma for.

»Generelt tjener amerikanske advokater langt flere penge, end vi gør,« konstaterer hun.

»Jeg synes heller ikke, at grådighed er pænt. Selvfølgelig skal vi tjene penge - og også gerne mange penge, for ellers er man ikke en god advokat - men vi skal ikke tjene penge for enhver pris,« siger Sys Rovsing.

Hvorfor kan man ikke være en god advokat uden at tjene mange penge?

»Det er måske også så meget sagt. Men for at drive virksomhed og have en stor omsætning kræver det en god advokat. Og der er ikke noget galt i at tjene mange penge,« slår den 53-årige advokatformand fast.

Sådan har Syv Rovsing ikke altid set på det. Ikke dengang i gymnasietiden, hvor hun var kommunist og deltog i marxistisk studiekreds.

»Ha, ha, ha.«

Syv Rovsing ler højlydt, så det runger i det store lyse kontor på Kronprinsessegade, der vender ud mod Kongens Have.

»Det var jo i 1970erne, og jeg var ikke organiseret kommunist,« næsten undskylder Sys Rovsing, der med egne ord »kom over det« og i dag »mest er borgerlig.«

Er du tilhænger af et bestemt parti?

»Nej, og hvis jeg var, ville jeg ikke sige det.«

Så er Sys Rovsing straks mere åbenmundet, når det kommer til magt. Den rå, uforfalskede magt, som de fleste gerne vil have, men som de færreste vil indrømme, at de stræber efter.

»Magt er interessant. Det er da dejligt at kunne bestemme nogle ting. Og særligt spændende er det, at andre har tillid til, at man kan udøve sin magt over dem,«

Har man meget magt som advokat?

»Ja, man har meget magt over sagen. Du er i stand til at påvirke om en sag går godt eller dårligt. På den måde har man stor betydning for andre mennesker.«

Power-par

Sys Rovsing blev i oktober gift med en anden fremtrædende person i dansk erhvervsliv, formanden for Dansk Industri, Hans Skov Christensen. Mens Syv Rovsing lod sig skille, var Hans Skov Christensen blevet enkemand i 2002. Sys Rovsing er nu flyttet ind hos Hans Skov Christensen på Frederiksberg.

»Vi har kendt til hinanden i mange år, men vi har ikke sådan kendt hinanden privat. Men så mødtes vi på et tidspunkt, hvor vi holdt foredrag for et advokatfirma. Og så har vi begge to tilknytning til vores lokale folkekirke,« fortæller Sys Rovsing og holder for første og eneste gang i det timelange interview en pause på over tre sekunder. Hun studerer sine negle og kigger lidt ud ad vinduet.

»Vi har nogle gode samtaler. Jeg har meget at sige om det, han foretager sig, og han har også meget at sige om det, jeg laver,« smiler Sys Rovsing glad og kommer i tanke om en anden ting, som parret har til fælles: »Magt afskrækker ikke nogen af os.«

Det faktum, at advokaternes formand nu danner privat par med industriens førstemand, er heller ikke forbigået Ekstra Bladet, hvor parret er blevet udråbt som »Danmarks nye power-par.«

»Hehe, ja sådan ser det ud lige nu. Men den slags kan jo ændre sig meget hurtigt,« bemærker Sys Rovsing og tilføjer, at der i øvrigt er noget, som er værre end magt: »Det er afmagt. Hvem har lyst til at leve i et magttomt rum? Ikke mig i hvert fald.«

Politisk magt

I den kommende tid er det dog politikerne på Christiansborg, der har magt over landets knap 5.000 advokater.

Partierne er klar til en større modernisering af branchen. Forarbejdet til det, som Sys Rovsing betegner som den største ændring af advokatbranchen nogensinde, har det såkaldte Advokatudvalg under Justitsministeriet stået for.

På politikernes opfordring foreslår udvalget en større liberalisering af advokatbranchen, der blandt andet skal føre til en bedre konkurrence mellem advokatfirmaerne. Liberaliseringen vil betyde, at advokaterne får ophævet deres eksklusivret til at føre en sag for domstolene - dog kun i inkassosager, hvor der ikke er juridiske tvister.

Desuden vil udvalget gøre det lettere at tage advokatuddannelsen for på den måde at gøre det nemmere at komme ind i branchen.

Og for fremtiden bliver Advokatsamfundet lavet om til en fuldtonet offentlig organisation, som skal regulere alle advokater.

Hvad synes du om ændringerne?

»Jeg synes jo, at systemet fungerede fint nok, men politikerne ville altså have en liberalisering. Vi kan nu sagtens leve med det resultat, som ser ud til at komme ud af det. Det bliver lettere at blive advokat, og konkurrencen mellem advokaterne bliver skærpet til gavn for forbrugerne,« opsumerer Sys Rovsing.

Har I været beskyttende over for jeres egen branche?

»Næ, men hvis man nu kunne sige, at der havde været en advokatskandale i Danmark lige som Enron-skandalen i USA, så var det noget andet. Men der var ikke nogen konkret anledning til at ommøblere den danske advokatbranche, og derfor var vi lidt uforstående over for ønsket.«

Skal der ske en ulykke eller skal der komme en skandale, før man laver noget om?

»Nej, men det hjælper nogle gange på klarsynet.« Blå bog

Navn: Sys Rovsing, født 19. maj 1953.

Uddannelse: Cand. jur.: 1977. Advokat: 1980. Møderet for Højesteret: 1990.

Karriere: I en årrække partner i Advokatfirmaet Norsker & Jacoby. Siden 1. januar 2003 partner i Bech

Bruun Dragsted - faggruppeleder for afdelingen for Privatret. Væsentligste arbejdsområde er i øjeblikket rådgivning i forbindelse med generationsskifte og bobehandling samt rådgivning ved skifter i forbindelse med separation og skilsmisse. Siden 2001 medlem af Advokatrådet og i perioden fra 2001-2003 formand for Advokatrådets Skatteudvalg. Fra 2003 formand for Advokatrådet, der er brancheorganisationen Advokatsamfundets bestyrelse.

Privat: Gift med Hans Skov Christensen (direktør for Dansk Industri). Syv Rovsing har tre voksne børn fra sit første ægteskab med advokaten Anders Koch. De to ældste børn, Mette og Troels, har valgt jura, mens Jacob gerne vil gå i en mere kunstnerisk retning.