Vi scorer, men rammer vi målet?

Politikerne bør sætte et milliardbeløb af, hvis de mener noget med bredbånd til borgere, erhvervsliv og det offentlige.

Læs mere
Fold sammen
Tak til videnskabsminister Helge Sander for svar på det, som han søndag den 18. januar kaldte et »drillespørgsmål«. Spørgsmålet »Hvornår kommer bredbåndet?« var dog ikke ment ironisk, da ADSL ikke er synonymt med ægte bredbånd. Danmark scorer rigtigt nok højt på ranglisterne over lande med størst ADSL-udbredelse, men målet må være at opnå et samfund, som får mere ud af bredbånd end e-mail og surf på Internettet.

I sit svar udtrykker Helge Sander tilfredshed med, at ADSL i dag dækker 95 pct. af landet.

Men selv i de tilfælde hvor man taler hastigheder på otte megabit i sekundet, skal man huske, at der tales download-hastighed, mens hastigheden den anden vej typisk er væsentligt mindre. Med disse ADSL-hastigheder kan man hente e-mail samt lyd- og videofiler, men vi har endnu ikke set meget til det ægte bredbånd, der virkelig vil bringe nationen et kvantespring videre til revolutionerende anvendelser, der for alvor vil gavne landets udvikling.

Ægte bredbånd vil eksempelvis åbne for tovejs videokommunikation (interaktivt »fjernsyn«) eller virtuel tilstedeværelse af forskere, kirurger og undervisere, der ved hjælp af teknologi kan udføre deres specialer uden at være fysisk til stede. Perspektiverne er store, og udviklingen er i fuld gang i andre lande.

Naturligvis anerkender jeg udbydernes store indsats på det danske marked, der har bragt os så langt, som vi trods alt er. Når jeg taler for »politisk indblanding«, mener jeg helt konkret, at der på finansloven de næste fem år bør afsættes et milliardbeløb til eksempelvis kommuner og amter, således at man sikrer ægte bredbånd til borgere, erhvervsvirksomheder og offentlige institutioner.

Det er jo tidligere sket med vejnettet, broerne, elektricitetsforsyningen, jernbanerne, telefonien og gasnettet. Hvor ville vi have været som samfund, hvis disse essentielle investeringer i infrastruktur havde været overladt alene til det private initiativ? Jeg tror, at det ville have sat Danmark markant tilbage i udviklingen.

Det ægte bredbånd er fremtidens infrastruktur, det er vi vist enige i. Men åbenbart ikke i, at landets politiske ledelse har et vigtigt ansvar i at fremme udviklingen mest muligt.