Vi pendler som aldrig før

I store kommuner med over 30.000 indbyggere pendler 40 procent af de beskæftigede ud af kommunen. Det viser nye tal fra DA, som bruges i kampen om beskæftigelsesindsatsen.

Vi pendler som aldrig før - 1
Læs mere
Fold sammen
Danskerne lader sig ikke stoppe af usynlige kommunegrænser, når de skal til og fra arbejde.

Og det vil de heller ikke gøre, hvis Strukturkommissionens landkort med færre og større kommuner bliver en realitet.

En ny opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforenings blad Agenda, har kigget på pendlingsmønsteret i de 39 kommuner, som allerede i dag runder et indbyggertal på 30.000 personer.

Og her er det næsten 40 procent af alle beskæftigede, som arbejder uden for kommunegrænsen.

Opgørelsen kastes på banen som endnu et argument fra DAs side, for at fremtidens beskæftigelsesindsats bør ligge i staten og ikke kommunerne.

»De her tal viser, at pendlingsmønstrene udvikles i takt med, at erhvervslivet får større og større kompetencekrav. Derfor er det helt afgørende, at vores arbejdsmarkedssystem er nationalt forankret,« siger Jørn Neergaard Larsen, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Stor forskel
Opgørelsen er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Den viser, at det samlede antal mennesker, der pendler ud over kommunegrænsen for at komme på arbejde, er steget med over 200.000 personer på ti år.

Det tal er større end den tilsvarende periodes stigning i beskæftigelsen på 170.000 personer.

Men der er stor forskel fra by til by. Andelen af beskæftigede, der pendler, svinger fra 15 procent i Esbjerg Kommune til 74 procent i Søllerød.

»I takt med at man slår kommuner sammen, vil de tal blive korrigeret. Men det ændrer ikke på, at en ledig person med en høj uddannelse har begrænset sandsynlighed for at finde et nyt job i kommunens nærområde,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Han mener, at antallet af pendlere vil blive endnu større fremover, og at kommunerne derfor får svært ved at bevare overblikket over arbejdskraftbehovet på nationalt plan.

Opgørelsen viser, at 39 pct. af Københavns beskæftigede pendler ud af kommunen for for at komme på arbejde. Det samme tal er 78 pct. for Frederiksberg Kommune og 72 pct. for Gentofte.

Nils Groes, der er direktør ved Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut påpeger over for Agenda, at;

»Mobiliteten er størst omkring hovedstaden og fra små landkommuner til byerne.«

Han peger desuden på, at hovedstaden udgør et samlet pendlingsland for hele Sjælland og Møn.