Vi har selv valgt at arbejde

I dag tager mange tilbage på arbejde efter julen. Det kan føles hårdt, men vi har selv valgt det, siger direktør Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Hvorfor skal vi have så travlt?

Det skal vi, fordi der er så mange materielle goder, vi gerne vil have. Vi vil have større hus, nyt køkken, bil og farvefjernsyn. Og vi vil også have råd til alle vores velfærdsgoder som ældrepleje, sygehusvæsen, ordentlig skolegang, børnepasning og så videre. Alt det kræver penge, som igen kræver en arbejdsindsats.Men vi bliver jo rigere år for år, hvorfor skal vi så også være mere og mere stressede?

Hvis man måler stress i form af den tid, vi arbejder, så er det faktisk mindre end tidligere. Den daglige arbejdstid er mindre, end den har været, og det gælder også den årlige forstået på den måde, at vi har længere ferie.Hvorfor hører man så hele tiden, at folk ikke kan få tiden til at slå til?

Det er vel fordi, vi stiller større og større krav til, hvad vi skal nå i fritiden.Men bliver vi så overhovedet lykkeligere af, at vi hele tiden bliver mere produktive og rigere? Var vi ikke lige så glade, da vi allesammen havde kakkelovn og lokum i gården?

Det er jo svært at sige. Der er ikke nødvendigvis noget lighedstegn mellem tilfredshed og så materiel tilfredshed. Det er vel også fordi, vi hele tiden sammenligner os med andre.Hvordan kan det være, at økonomer altid snakker om, at vi skal arbejde mere for at have råd? Kunne vi ikke bare arbejde noget mindre og så have råd til lidt mindre?

Jamen, der er da også et valg mellem fritid og arbejde. Hvis man for eksempel sammenligner Danmark og USA, hvor normen er et par ugers ferie, og arbejdtiden også er længere, kan man da godt stille spørgsmålstegn ved, om det er noget at stræbe efter. Man kan tydeligt se, at danskerne har valgt at omveksle en del af indkomstfremgangen til mere fritid.Så i virkeligheden har vi det måske ikke så hårdt?

Nej, det er ikke sikkert.