»Vi er i bunden af et dybt hul, og det ser ud til, at vi stadig graver«

Recessionen i den brasilianske økonomi bider sig fast, hvilket blev understreget med nye tal for udviklingen i landets bruttonationalprodukt (BNP) tirsdag.

Foto: Thomas Lekfeldt. Økonom udtrykker bekymring for, at udviklingen i Brasilien snart må betegnes som en depression snarere end blot en recession.
Læs mere
Fold sammen

I tredje kvartal blev væksten i den brasilianske økonomi opgjort til minus 1,7 pct. på kvartalsbasis og minus 4,5 pct. på årsbasis. Det var tredje kvartal i træk med negativ vækst målt på årsbasis, hvilket ikke er sket nogensinde tidligere i den næsten 20-årige periode, som det nationale brasilianske statistikinstitut har opgjort udviklingen.

Ifølge Bloomberg News havde økonomerne blot ventet en negativ vækst på 1,2 pct. på kvartalsbasis og 4,2 pct. målt i forhold til samme kvartal sidste år.

Økonom Alberto Ramos fra Goldman Sachs udtrykker med baggrund i udviklingen i den hjemlige brasilianske efterspørgsel bekymring for, at udviklingen snart må betegnes som en depression snarere end blot en recession.

»Vi er i bunden af et dybt hul, og det ser ud til, at vi stadig graver,« siger Alberto Ramos til Bloomberg News.

Ud over negativ vækst kæmper Brasilien med høj inflation, og den brasilianske centralbank har derfor siden 2013 næsten fordoblet sin ledende rente til 14,25 pct., hvilket i sig selv har en negativ effekt på investeringer og forbrug.

Samlet for 2015 venter økonomerne en tilbagegang i den brasilianske økonomi på 3,19 pct., mens der i 2016 ventes en nedgang på 2,04 pct. Det viser et estimat indsamlet af Bloomberg News.