Vesten øjner nu store forretningsmuligheder i Iran

I en årrække har Iran været udelukket fra det internationale handelsmarked, men den nyligt indgåede atomaftale, som indeholder en ophævelse af økonomiske sanktioner, kan vende og op ned på det.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Analytikere spår, at Vesten nu vil foretage store investeringer i landet med 80 mio. indbyggere, og i begyndelsen vil der formentlig være tale om energiselskaber, der øjner potentiale i verdens fjerdestørste oliereserve og næststørste naturgasreserve.

Det skriver Wall Street Journal.

- Iranere elsker at forbruge, og på den anden side af sanktionerne kan Iran være det mest spændende udviklingsmarked af dem alle. Selv hvis man ser bort fra olie- og gasressourcerne, vurderer Ali Borhani fra konsulenthuset Incubeemea over for Wall Street Journal.

På trods af sanktionerne vurderes det, at iranerne årligt bruger 77 mia. dollar på mad, 22 mia. dollar på tøj og 18,5 mia. dollar på udenlandsrejser.

Parterne har indtil udgangen af juni til at blive enige om detaljerne i atomaftalen, hvorefter EU, USA og FN vil ophæve sanktionerne, såfremt Iran lever op til kravene om transparens i atomproduktionen. Er det ikke tilfældet, vil sanktionerne øjeblikkeligt blive genindført, og der er således fortsat store risici forbundet ved at investere i Iran.

- Din investering mister værdi, hvis Iran ikke indfrier kravene i aftalen. "Worst-case scenario" er, at sanktionerne genindføres som følge af misligholdelse af aftalen, og derfor løber man som investor en risiko, siger Patrick Murphy fra advokatfirmaet Clyde & Co. i Dubai, som har arbejdet med iranske virksomheder.

/ritzau/FINANS