Vestas støtter nyt gigantprojekt

Den danske vindmølleproducent Vestas deltager i et sol- og vindprojekt til over 60 milliarder kroner. Målet er at levere strøm fra Australien til Indonesien.

Vestas-møllerne her står i Kansas, USA, men de er efterhånden repræsenteret i mange lande jorden over. Foto: Larry W. Smith/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY W. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Planen er at installere op til 6.000 megawatt vind- og solkraft i East Pilbara-regionen i det vestlige Australien.

Af dette skal de 2.000 megawatt være solenergi, mens de 4.000 megawatt hentes via vindmøller, som leveres af danske Vestas, fremgår det af partnerskabet Asian Renewable Energy Hub.

Derpå vil Vestas og partnerne sende energien videre til Indonesien via undersøiske kabler.

Projektet vil kunne levere energi til cirka syv millioner husstande i Indonesien, vurderes det.

Første fase af projektet i Australien anslås at koste ikke mindre end 63 milliarder kroner, og så venter der tilmed yderligere investeringer i senere faser, når aktørerne ønsker at levere strøm til andre lande i Sydøstasien.

Partnerskabet har nu indleveret projektet til miljømæssig vurdering hos de australske myndigheder, meddeler Vestas.

Projektet faldet tidsmæssigt sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussens officielle besøg i Indonesien.

Projektet tænkes færdigt i 2025

Projektet ventes at kræve særligt kraftige strømkabler. Der er godt 1.000 kilometer i luftlinje mellem Australien og Indonesien, og Vestas oplyser ikke i pressemeddelelsen, hvor lange kablerne vil blive, og til hvilke dele af det indonesiske ørige, de skal forbindes.

Partnerskabet håber dog at kunne levere stabil og konkurrencedygtig strøm til Indonesien inden år 2025:

»Når den vedvarende energi bliver konkurrencedygtig med de fossile brændstoffer, så bliver det mere og mere attraktivt – både som kilde til strøm og på grund af arbejdspladser og investeringer,« siger Clive Turton, der er chef for Vestas i Asien/Stillehavsregionen.

Det danske selskabs partnere i gigantprojektet er CWP Energy Asia, som blev etableret i 2015 med henblik på at udvikle de lokale vedvarende energiformer, og InterContinental Energy, som blev oprettet i 2014 for netop at udvikle transkontinentale energiprojekter.

På leverandørsiden skal kabelproducenten Prysmian og offshore-selskabvet Swire Pacific Offshore deltage.

Skaber jobs i Indonesien

Udstyret til projektet skal efter planen produceres i Indonesien, så der kan skabes højteknologiske arbejdspladser i landet. Projektet vil kræve så meget udstyr, at det kan betale sig at bygge nye produktionsanlæg i landet, og det ventes at skabe tusindvis af jobs.

»Det vigtigste skridt i udviklingen af et projekt er at finde de bedste steder,« siger InterContinental Energys direktør, Alexander Tancock.

Planen blev afsløret kort tid efter, at Vestas indgik et partnerskab med Windlab og japanske Eurus Energy om et hybridkraftværk på 60 megawatt, som samler sol-, vind- og batterienergi i et anlæg i det nordlige Queensland, ligeledes i Australien.