Vestas spås optur på børsen

Markedet har været alt for hård ved vindmøllegiganten Vestas, der nu handles til en historisk lav kurs. Store ordrer menes på vej til selskabet, og flere analytikere vurderer, at selskabet står suverænt stærkest positioneret til at få del i et boomende vindmøllemarked de kommende år.

Vestas spås optur på børsen. Foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvornår er barnet straffet hårdt nok? Det spørgsmål burde investorer i Vestas måske stille sig selv. For meget tyder nemlig på, at Vestas-aktien efter et skuffende 2010, et svagt første kvartalsregnskab i 2011 og et dramatisk efterår med fyringer og fabrikslukninger, nu er sendt så langt ned, at straffen ikke længere står mål med den skade, Vestas’ manglende resultater har forvoldt.

I hvert fald deler en lang række brancheanalytikere inden for vindenergi langtfra aktiemarkedets negative syn på Vestas. De mener, at det danske vindselskab står stærkt rustet til at få del i et vindmøllemarked, der nu er klar til at lægge krisen bag sig, og som inden for de næste fem år vil blive fordoblet i salg og tæt på fordoblet i værdi.

Flere analytikere vurderer endda, at Vestas står suverænt stærkest i kampen om fremtidens vindmøllekunder. »Vi ser et vindmøllemarked, der er modnet, og hvor kvalitet og lav pris er helt afgørende. Her står Vestas enormt stærkt. Godt nok er der kinesiske producenter, der kan levere billigere møller end Vestas, men ingen har samme brede produktportefølje som Vestas, og ingen kan fremlægge samme, stærke tradition for kvalitet som Vestas,« siger Julien Desmaratz, brancheanalytiker fra den britiske investeringsbank Bryan Garnier.

Faldet 30 procent

Vestas-aktien nåede årets højeste punkt 31. marts i år, hvor en aktie kostede 228,20 kroner. Siden da er aktien faldet støt og blev i går handlet i kurs 160,80. Et fald på små 30 procent. Julien Desmaratz vurderer dog, at Vestas står foran at præsentere en række nye ordrer. Den vurdering er han langtfra alene med i markedet.

En række analytikere, branchefolk og investorer, Berlingske Business har talt med, siger samstemmende, at det svage første kvartal, Vestas var igennem, ikke er dækkende for selskabets markedsposition. »Alle i branchen taler om, at det bare er et spørgsmål om tid, før Vestas løfter sløret for en række stærke ordrer,« siger en kilde med mangeårig indsigt i vindmøllebranchen, der ønsker at være anonym. Også hos Sydbank undrer man sig over den lave kurs. »Vestas-kursen skal væsentligt op.

Og her taler jeg ikke bare 10 eller 20 procent. Vestas skiller sig ud i forhold til konkurrenterne, fordi de er til stede på samtlige markeder, og derfor står de til at få en række ordrer på markeder, hvor de andre ikke har fodfæste. Vi ved, det sker i Asien, men det er også undervejs i Østeuropa, og vi har netop set det i Brasilien. Der er helt klart en række ordrer i pipelinen hos Vestas, som snart vil blive meddelt til markedet, og jeg er ikke i tvivl om, at selskabet når i mål i år og indfrier forventningerne,« siger Jacob Pedersen, Vestas-analytiker hos Sydbank.

Også Handelsbanken har netop ændret holdning til Vestas-aktien og anbefaler nu akkumulér af aktien. At konkurrencen er stigende i markedet for vindmøller bør heller ikke afskrække folk fra at tro på Vestas igen, lyder det fra Julien Desmaratz: »Der er flere aktører på markedet nu. Men i modsætning til 2010 har vi i 2011 set svagt stigende priser på vindmøller. Det bør også tale for en styrket tiltro til Vestas. Det er jo paradoksalt, at aktien nu handles i et prisleje, hvor den er på niveau med kursen i 2005.

Dengang kæmpede Vestas for at tackle opkøbet af NEG Micon, og selskabet var i dyb krise. I dag er Vestas langt stærkere, de har markedets bredeste produktportefølje, og de er til stede på samtlige af de afgørende markeder. Set med de briller giver den nuværende kurs ikke mening.«