Vestas mister pusten efter nedjustering

Aktiemarkedet: Selv om nedjusteringen ikke var større end fem pct. på omsætningsniveau og resultatforventningerne blev fastholdt, fik Vestas alligevel aktiemarkedets kærlighed at føle. Aktiemarkedet skar nemlig ti pct. af markedsværdien. Årsagen er et afventende amerikansk marked, hvilket også ramte NEG Micon. KFX endte dog alligevel oppe.

Af

Per William

Sundnæs

Med positiv inspiration fra både USA og Europa som brændstof lukkede KFX-indekset 1,0 pct. oppe i niveau 263,41 - KFX-indekset har iøvrigt med få undtagelser ligget i det snævre 260-270 interval siden midten af oktober. Men måske er der en optur på vej.

I hvert fald forudser Den Europæiske Centralbank, at der efter en moderat begyndelse på 2002 er økonomisk bedring på vej i løbet af året. De positive udsigter kommer samtidig med et par gode dage i Nasdaq-regi, hvilket betød, at de europæiske aktiemarkeder over en bred kam steg godt halvanden pct. på ugens næstsidste børsdag.

Sideløbende med at den europæiske økonomi viser begyndende væksttegn, mener chefen for Den Amerikanske Centralbank, Alan Greenspan, at en hurtig reduktion i virksomhedernes lagre kan skabe en markant fremgang i væksten. Det sagde Greenspan torsdag i en tale til Senatet, hvor han også nedtonede tidligere advarsler. Der ventes dog ingen rentesænkning, når Den Amerikanske Centralbank holder rentemøde på onsdag.

Dagens chok i KFX var, at Vestas (- 10,0 pct.) nedjusterede forventningerne til regnskabet for 2001. Det sker på baggrund af, at selskabet har registreret en tilbagegang i den amerikanske omsætning i slutningen af året, da den gunstige PTC-ordning (Production Tax Credit) ikke blev forlænget af Kongressen. Derfor sænkes omsætningsforventningerne med en halv mia. kr. til 9,5 mia. kr. For år 2002 fastholder Vestas dog toplinieestimatet lydende på 10,5 mia. kr. Den amerikanske Kongres har dog tidligere meddelt, at man vil genoptage diskussionen af en forlængelse af den attraktive PTC-ordning for vedvarende energi i næste måned.

Vestas meldinger om et afventende amerikansk marked fik også investorerne til at handle konkurrenten NEG Micon (- 7,4 pct.) ned.

Vestas nævnes iøvrigt som en af topkandidaterne til at købe det kriseramte amerikanske energikonglomerat Enrons vindmølledivision. Prisen for at overtage Enrons vindaktiviteter ventes at ligge på godt seks mia. kr.

I den mere positive ende af skalaen kunne Lundbeck (+ 5,6 pct.) glæde sig over en opjustering fra finanshuset Goldman Sachs, der har hævet indtjeningsforventningerne med ti pct. pr. aktie for 2002 og otte pct. for næste år.

Jyske Bank (- 1,4 pct.) faldt trods et fornuftigt 2001-regnskab tilbage. Forud for regnskabsaflæggelsen har investorerne dog handlet aktien pænt op i håb om en overraskende god årsrapport. Den Silkeborgbaserede bank har oplevet en fremgang i basisindtjeningen på otte pct. til 938 mio. kr. Dog har banken måtte foretage en negativ kursregulering på 250 mio. kr., hvilket samlet set får overskuddet før skat til at ende på 0,9 mia. kr. mod 1,2 mia. kr. i 2000.

Som opfølgning på TDCs (+ 2,6 ptc.) lukning af en række af det tyske datterselskab Talklines aktiviteter har Sydbank udarbejdet en dugfrisk analyse. Her fastholder banken købsanbefalingen trods den dyre lukning af Talklineaktiviteterne, men vurderer, at TDC vil have større held med at strømline den internationale profil i de kommende år.