Vestager vil bremse Kinas massive shoppetur i Europa

Europa er udsat for ulige konkurrence fra udlandet, hvor særligt kineserne kan opkøbe og investere i europæiske virksomheder med støtte fra den kinesiske stat. Nu kaster EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, sig ind i kampen og undersøger mulighederne for et indgreb.

Vicepræsident i Europa-Kommissionen, Margrethe Vestager, undersøger mulighederne for at dæmme op for udenlanske virksomheders konkurrencefordele. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix

Kinesiske virksomheder har med statsstøtte i ryggen været på mangeårig shoppetur i Europa. Og det har fået panderynkerne hos EUs medlemsstater til at blive dybere og dybere.

Derfor kræver de nu øget kontrol med de massive kinesiske investeringer i virksomheder på europæisk jord. I sin egenskab af både konkurrencekommissær og vicepræsident for Europa-Kommissionen er Margrethe Vestager nu gået ind i sagen.

Det skriver Financial Times.

Kommissionen er kommet frem til, at lande uden for EU har store fordele, fordi de kan opkøbe og investere i europæiske virksomheder med statsstøtte i ryggen.

Det er en ulige konkurrencefordel, som gør, at potentielle købere på det europæiske kontinent ikke har en chance for at byde en lige så høj pris, som de statsstøttede udenlandske virksomheder har. De europæiske købere byder simpelthen om kap med en statskasse.

»Vi er i en proces, hvor vi er ved at finde ud af, hvad vi skal gøre ved det,« siger Margrethe Vestager til Financial Times.

Flere EU-politikere peger direkte på Kina som hovedrolleindehaveren i sagen. En optælling fra finanstjenesten Bloomberg viste i 2018, at Kina på blot ti år har været på indkøbstur i EU for mere end 2.000 milliarder kroner. I 2017 toppede de kinesiske investeringer med 484 milliarder kroner på et enkelt år.

Milliardinvesteringerne har ført til, at Kina har fået fingrene i alt fra havnefronter og lufthavne til bilmærker og vindmølleparker.

Kina under lup

Margrethe Vestager har til Financial Times givet udtryk for, at der endnu ikke er nogen konklusioner på problemstillingen. Dog ser Europa-Kommissionen på et nyligt hollandsk forslag, som vil føre til nye tiltag i EUs konkurrencelov.

Forslaget vil blandt andet tillade, at EU-Kommissionen kan blande sig, hvis et statsejet udenlandsk firma skævvrider konkurrencen.

»Det er meget ambitiøst og samtidig gennemarbejdet. Jeg tror, det er vigtigt at deltage i den debat,« siger Vestager om det hollandske forslag.

Kommissionen vil i praksis kunne tvinge udenlandske selskaber til at åbne bøgerne, så det kan granskes, om de er i færd med at fordreje konkurrencen. Derudover skal det være muligt at forbyde bestemt adfærd såsom at tage kunstigt lave priser inden for EUs grænser.

Kinas konkurrencefordele har længe været under lup i Europa. Man har i EU blandt andet diskuteret, om man skulle støtte udviklingen af europæiske kæmpegiganter, som er bedre rustet til at modstå konkurrencen fra Kina.

Dog lader den idé ikke til at falde i god jord hos Margrethe Vestager, som i begyndelsen af året kom under pres, da hun blokerede for en fusion mellem franske Alstom og tyske Siemens.

De to togproducenter ville slå sig sammen for at skabe en europæisk gigant, der kunne give den kinesiske og statsstøttede rival CRRC kamp til stregen.

Men frygten for et europæisk monopol fik konkurrencekommissær Margrethe Vestager til at gribe ind og stoppe den fransk-tyske plan.