Vestager undersøger IKEAs skatteaftale med Holland

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, iværksætter en officiel undersøgelse af, om Holland har ladet IKEA slippe for billigt i skat gennem en årrække.

Arkivfoto: EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, iværksætter en officiel undersøgelse af, om Holland har ladet IKEA slippe for billigt i skat gennem en årrække. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet

Undersøgelsen skal afdække, hvorvidt den hollandske beskatning af firmaet har givet den oprindeligt svenske møbelgigant særlige konkurrencefordele.

Kommissionen vil omhyggeligt undersøge sagen. Det fortæller Vestager i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

»Alle virksomheder, store eller små, multinationale eller ej skal betale deres retmæssige andel i skat.«

»Medlemslande kan ikke lade udvalgte virksomheder betale mindre ved at lade dem kunstigt flytte deres overskud andre steder hen,« siger hun.

Mistanken handler særligt om to aftaler fra 2006 til 2011 mellem skattemyndighederne og Inter IKEA. Det er en enhed af møbelgiganten, der er baseret i Holland.

Selskabet mistænkes for udnytte særlige ordninger ved at flytte penge og fortjenester.

Det er angiveligt sket ved, at virksomheden oprettede forskellige koncerngrupper mellem firmaer i Holland, Luxembourg og Liechtenstein.

Søndag henviste Financial Times til en rapport fra gruppen De Grønne i EU-Parlamentet fra sidste år.

Ifølge rapporten mistænkes IKEA for at have unddraget næsten en milliard euro - svarende til 78,5 milliarder kroner - i EU-skat.

Det skal være sket fra 2009 til 2014.

Men inden det kan fastslås, hvor mange penge der er tale om, skal det vurderes, om ordningen er i strid med unionens regler.

IKEA siger ifølge AFP, at de hollandske skatteaftaler er »i overensstemmelse med EU-regler«.

Men virksomheden bør forberede sig på et skattesmæk. Det vurderer Jeppe Kofod (S), der er ordfører for EU-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg.

I forbindelse med sit arbejde har han haft virksomheden til afhøring i udvalget.

»IKEA har noget nær pladen fuld i skattely-bingo, når centrale dele af virksomheden ejes i både Holland, Luxembourg og Liechtenstein.«

»Det handler udelukkende om kunstigt at presse sin skatteprocent ned og dermed snyde andre landes statskasser for skat,« siger han i en kommentar.

Vestager er gået hårdt efter dem, der ifølge EU går på kompromis med skattereglerne, og hun har rejst flere sager.

Senest har hun åbnet en sag om mulighederne for skatterabat, som Storbritannien giver multinationale selskaber.

/ritzau/