Vestager på en lang og svær skattekamp

Stort set alt handlede om store selskabers uhyre lave skattebetalinger i Luxembourg, da EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager tirsdag aften svarede på spørgsmål i Europa-Parlamentet. En ting står klart. Der venter Vestager en svær opgave med at løfte skattesagerne mod bl.a. Luxembourg.

"Min hovedprioritet er at undersøge de første fire sager og få den konkrete viden fra de sager, for så ved vi meget mere. Måske vil vi have resultater fra nogle af disse sager i andet kvartal næste år, og så kan vi gå videre. Vi har valgt den tilgang for at få mest muligt ud af vores ressourcer og for at sikre, at sagerne skrider fremad," siger Margrethe Vestager til Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle egentligt have handlet om afviklingen af statsstøtte til banker i EU, men stort set alle spørgsmål gik på, hvordan Margrethe Vestager ville håndtere skattesagerne mod Luxembourg, Holland og Irland, da den danske kommissær mødtes med Europa-Parlamentets økonomiudvalg tirsdag aften.

Vestager var da også forberedt på det, fordi skattesagerne fylder så meget i offentliggheden. Hun understreger, at det kommer til at tage tid med de igangværende fire sager om særlige skatteaftaler som en mulig ulovlig form for statsstøtte, samt at det er nødvendigt at være grundig, så man får mest muligt ud af sagerne.

Hun understreger også, at hun har frie hænder til at gennemføre undersøgelserne, der kan vise sig kompromitterende for Vestagers nye chef, kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der var premierminister i netop Luxembourg i over 18 år.

"Min hovedprioritet er at undersøge de første fire sager og få den konkrete viden fra de sager, for så ved vi meget mere. Måske vil vi have resultater fra nogle af disse sager i andet kvartal næste år, og så kan vi gå videre. Vi har valgt den tilgang for at få mest muligt ud af vores ressourcer og for at sikre, at sagerne skrider fremad," siger Margrethe Vestager til Berlingske.

To af sagerne omhandler Amazon og Fiats skatteaftaler i Luxembourg, og selv om der nu er lækket skattepapirer om flere end 340 andre selskabers skatteforhold i Luxembourg, så fortæller de papirer ikke alt, hvad der er brug for.

"Det er også et spørgsmål om at få alle de dokumenter, vi gerne vil have. De lækkede papirer er mange dokumenter, men det er ikke nødvendigvis alle de dokumenter, vi har brug for. De kommer fra ét konsulentselskab med ét syn på sagen, men det er ikke de eksakte skatteafgørelser, og det, vi har brug for, er afgørelserne," fortæller Vestager.

Netop Luxembourg har hidtil ikke udleveret alle de dokumenter, som Kommissionen har bedt om, men Vestager understreger, at samarbejdet bliver "bedre og bedre". Samarbejdet i de to andre sager om Apples skatteforhold i Irland og Starbucks i Holland har været mere smertefrie. I alle sagerne understreger såvel landene som selskaberne, at de intet ulovligt gør.

Det åbne spørgsmål er, om Vestager og de mange ansatte på statsstøtteområdet kan bevise, at der er lavet helt særlige skatteafgørelser for de undersøgte selskaber i landene. For hvis alle selskaber behandles lige lukrativt, så er der ikke tale om forskelsbehandling og dermed heller ikke statsstøtte. Det er med andre ord ikke nogle nemme sager at vinde, men forsøget skal gøres, understreger Vestager.

Undersøgelserne om skatteforhold som en mulig ulovlig statsstøtte er dog ikke nok til at ændre al skattespekulation i Europa, medgiver Vestager. Der skal også mere ens regler på skatteområdet til.

"Under alle omstændigheder er der en meget påtrængende diskussion om selskabsskatten i Europa. Vi har i lang tid accepteret, at der er en helt åben skattekonkurrence, hvor nogle lande har en meget lav selskabsskat, og andre har en meget høj selskabsskat. Det er nærmest akut at få den diskussion. Det er bedre at have et system, hvor man ikke konkurrerer på skat, men hvor man konkurrerer på ens evne til at fremstille produkter og betjene sine kunder og være en relevant virksomhed," siger den danske kommissær.

Vestager understreger også - som hun også gjorde gentagne gange over for parlamentarikerne - at det er helt konkrete sager om fire selskabers skatteaftaler i tre forskellige lande, som undersøges, og ikke et spørgsmål om personer. Vestagers chef i form af kommissionsformand Jean-Claude Juncker var premierminister i Luxembourg i godt 18 år, mens mange af de omdiskuterede skatteaftaler, der nu er lækket til offentligheden, blev indgået.

"Når en sag er så stor, så er der mange spørgsmål, men svaret er, at jeg har frie hænder til at gøre det, der skal til, nemlig at gøre de fire sager færdig. Og så finder vi derfra ud af, hvordan vi kan komme videre."