Vestager har endnu et selskab i kikkerten for skattesnyd

Gasgiganten Engie er det næste firma på konkurrencekommissærens liste over eventuelle skattesyndere.

EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig faldt EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestagers hammer på Apple, som ifølge danskeren er sluppet alt for billigt med skattebetalinger til Irland.

Nu er den danske kommissærs øjne rettet mod gasselskabet Engie (tidligere GDF Suez), som Vestager mistænker for via aftaler med Luxembourg at have haft ulovlige fordele.

Derfor iværksætter kommissionen en tilbundsgående undersøgelse af skatteforholdet mellem de to.

- Vi vil undersøge Luxembourgs skatteafgørelser med GDF Suez nøje. Det lader til, at de er i modstrid med de nationale skatteregler, og som derved har bevirket, at GDF Suez har betalt mindre i skat end andre selskaber, siger Margrethe Vestager i en meddelelse.

Ifølge skatteekspert Bent Greve, der er professor ved Roskilde Universitets Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, drejer den fordelagtige aftale sig om, at Engie har haft et fradrag med skattefordele, men samtidig ikke er blevet beskattet af deres indtægter i tråd med nationale skatteregler.

- Problemet er, at de gennem et selskab får fradrag for udgifter, og det vil sige, at de får nedbragt skat gennem de renteudgifter, de har, siger han.

Det betyder, at de gennem et andet selskab principielt burde betale skat af de renteindtægter, de har haft. Men kommissionen har mistanke om, at det ikke er sket, siger Bent Greve, som har kigget på udmeldingen fra EU-Kommissionen.

Det er ifølge Margrethe Vestager også på den baggrund, at hun nu går ind i sagen.

- Finansielle transaktioner kan blive beskattet forskelligt afhængigt af, om der er tale om egenkapital eller gæld. Men et enkelt selskab kan ikke få det bedste af begge verdener for den samme transaktion, siger hun.

Bent Greve bifalder kommissærens beslutning om at slå ned på ulovlige skatteaftaler mellem nationalstater og store, multinationale selskaber.

- Det er et meget vigtigt signal, vi ser fra kommissionen her. Det er vigtigt for virksomheder, at de konkurrerer på lige vilkår.

- Der er ingen tvivl om, at når kommissionen går ind og gør det her, så vil det bidrage til, at der kommer flere skatteindtægter til den offentlige sektor i Europa på sigt, siger Bent Greve.

/ritzau/