Vestager går i flæsket på Gazprom

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, mistænker Gazprom for unfair priser i Øst- og Centraleuropa og har nu officielt sendt en klage til Gazprom. I Rusland er Gazprom ikke alene en del af udenrigspolitikken, men en integreret del af Putins magtsfære.

Foto: STEPHANIE LECOCQ

2015 byder på endnu en strid om gas mellem EU og Rusland.

Margrethe Vestager, EUs konkurrencekommissær, gik tidligere på måneden i flæsket på Google med anklager om, at giganten udnytter sin dominerende stilling. Nu går hun i kødet på det russiske gasselskab, Gazprom.

På vegne af EU-Kommissionen sendte hun i dag en klage til russiske statsejede Gazprom for at udnytte sin dominerende stilling i Øst- og Centraleuropa. I lande, der er stærkt afhængige af forsyninger med russisk gas, har kunderne betalt unfair priser, mener EU-kommissæren.
Gazprom mistænkes for at have misbrugt sin dominerende stilling til at tage overpriser for gas, ulovligt forhindre videresalg af gas og bruge ulovlige metoder til at holde konkurrenterne ude fra markederne.

Efter EU-Kommissionens opfattelse har Gazprom opdelt de central- og østeuropæiske gasmarkeder. Det gør det blandt andet vanskeligt for selskabets kunder at videresælge gassen til andre lande.

»Vi har mistanke om, at Gazprom har skabt kunstige barrierer for leverancer af gas fra udvalgte centraleuropæiske lande til andre og dermed lagt hindringer i vejen for konkurrencen på tværs af grænserne. Ved at opretholde denne adskillelse af de nationale gasmarkeder har Gazprom også været i stand til at anvende priser, som vi på nuværende tidspunkt anser for at være unfair«.

Det siger Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

TV: Vestager kaster sig over Gazprom

 

For tre år siden lavede EU-Kommissionen en stor razzia for at sikre sig beviser til den omfattende undersøgelse af den russiske statsejede gasgigants aktiviteter i Central- og Østeuropa.

I september 2012 indledte EU undersøgelserne, hvor Gazprom er under mistanke for at udnytte sin dominerende markedsposition i en række lande til at blokere for et frit gasmarked og at opkræve urimelige priser.

EU-landene importerede sidste år godt 40 procent af deres samlede forbrug af naturgas fra Rusland. EU ønsker at vil gøre sig mindre afhængig af russisk gas, og her er Gazprom den centrale aktør. Det er Gazprom, der står for al eksport af russiske gas, som EU-landene er storimportører af. Og samtidig er EU dybt involveret i forhandlinger om leverancer af russisk gas til Ukraine.

Da Ruslands regering er hovedaktionær i Gazprom, undgår man ikke, at enhver beslutning i Gazprom-sagen vil kommer til at handle om storpolitik.

Timingen af sagen mod Gazprom er besværlig i lyset af den skrøbelige våbenhvile i det østlige Ukraine. Den ukrainske fredsaftale og våbenhvile har været presset af flere blodige sammenstød på det seneste mellem Ukraines hær og de prorussiske oprørere.

Tidligere blev Gazprom træt af at levere gas til Ukraine til lavpris og forlangte prisen hævet til verdensmarkedsprisen, og så ville man også gerne have gamle gasregninger betalt. Ukrainerne benægter på deres side, at gælden er så stor som hævdet, og kræver desuden en lavere pris.

Gazproms aktiemajoritet kontrolleres af staten, koncernens tidligere bestyrelsesformand, Dmitrij Medvedev, er i dag russisk premierminister, og selskabets prisliste er en del af den russiske udenrigspolitik. Sagt direkte, får vennerne gassen til vennepris, uvenner må betale markedspris og de mest uheldige kunder må betale overpris.

Alexej Miller, koncernchef for Gazprom, har netop besøgt den græske hovedstad Athen. Her drøftede han forudsætningerne for en ny gasledning fra Rusland tvært over Sortehavet, gennem Tyrkiet, Grækenland og Makedonien til Centraleuropa med Grækenlands energiminister Panagiotis Lafazanis. Det er milliardprojektet South Stream, som også har præsident Vladimir Putins store bevågenhed.

Temaerne er velkendte. Både Gazprom og Grækenland har problemer med EU-Kommissionen, og det tolkes som en af årsagerne til, at de to parter mødtes som led i deres arbejde på at underminere EU-landenes energisammehold ved at bygge en pipeline tvært gennem Balkan,
Grækenland er presset op mod væggen af ekstremt aggressive kreditorer og Athen-regeringen har ikke lagt skjul på, at Grækenland er klar til spille sine kort, så landet drager fordel af det økonomisk lukrative energiprojekt.

Alexei Miller og Panagiotis Lafazanis, sagde, at de håbede, at en aftale om at bygge en rørledning fra grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland til Makedonien snart bliver underskrevet. Projektet blev ellers slagtet i december, da forbindelserne mellem EU og Rusland nåede frysepunktet efter Ruslands indlemmelse af Krim og EUs bekymringer over, at South Stream overtræder EU ’s bestemmelser på energimarkedet.

I bestræbelserne for at få South Stream-projektet gennemført har Kreml og Gazprom brugt rørledningen til at udbygge alliancerne med regeringerne i Grækenland, Ungarn, Serbien, Makedonien og Tyrkiet.