Vestager blokerer gigantisk børsfusion

Den planlagte fusion mellem børserne i London og Frankfurt bliver ikke godkendt, fastslår EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Foto: Olivier Hoslet

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, slår til igen.

Den planlagte børsfusion mellem børserne i London og Frankfurt bliver ikke godkendt, fordi den nye børs ifølge Vestager vil medføre et monopol på markedet.

»Fusionen mellem Deutsche Börse og London Stock Exchange ville have reduceret konkurrencen signifikant ved at skabe et de facto monopol på et afgørende område som fastforrentede instrumenter,« fastslår Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Vestagers blokering kommer samme dag, som Storbritannien udløser Artikel 50, der officielt starter brexit-forhandlingerne mellem EU og Storbritannien.

Anslået værdi: 25 milliarder euro

Sammenlægningen af den britiske og tyske børs har tidligere mødt flere vanskeligheder. Topledelsen i London Stock Exchange afviste bl.a. for en måned siden at imødekomme nye krav om frasalg af aktiemajoriteten fra EU-kommissionen, fordi det ifølge adm. direktør Xavier Rolet ville være for besværligt.

»Idet parterne har afvist at imødekomme vores krav som skulle imødese vores bekymringer omkring konkurrencen, har Kommissionen besluttet at forbyde fusionen,« lyder det fra Margrethe Vestager.

Hvis fusionen var gået igennem, var verden største fondsbørs blevet skabt målt på markedsværdi. Det anslås, at værdien ville runde 25 mia. euro. svarende til mere end 185 mia. kr.

Både Frankrig, Belgien, Portugal og Holland har protesteret mod sammenlægningen af frygt for, hvad der vil ske med landenes egne børser.