Verdenshandlen ventes at dykke til finanskrise-niveau

Verdenshandelsorganisationen WTO nedskriver dramatisk sin prognose for væksten i verdenshandlen i 2016.

Generaldirektøren for WTO, Robert Azevedo. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedskrivningen er på over et procentpoint og betyder, at væksten i handlen vil være på det laveste niveau siden den globale finanskrise.

WTO forsøger at fremme frihandelsaftaler verden over. Organisationens nye tal anslår, at den globale handel kun vil ekspandere med 1,7 procent i 2016.

I april lød prognosen på 2,8 procent. Mens der sidste år blev der ventet en vækst på 3,9 procent for hele 2016.

»Den dramatiske tilbagegang er alvorlig og bør opfattes som et alarmopkald,« siger generaldirektøren for WTO, Robert Azevedo, i en erklæring.

Han bekymrer sig især over, at der samtidig med tilbagegangen er en voksende anti-globaliseringsbevægelse.

»Vi må sikre os, at dette ikke fører til en misforstået politik, som kan skabe en stærkt forværret situation for handel, for jobskabelse, økonomisk vækst og udvikling,« siger han.

Nedjusteringen i vækstprognosen fra WTO kommer få dage efter, at EU officielt mistede troen på, at verdens største frihandelsaftale mellem EU og USA kan forhandles færdig, mens Barack Obama er præsident.

Det har ellers været det erklærede mål under forhandlingerne om den såkaldte TTIP-aftale. Aftalen omfatter 850 millioner forbrugere på begge sider af Atlanterhavet.

»Det er ikke realistisk at afslutte forhandlingerne med USA inden årets udgang,« sagde handelsminister Peter Ziga fra det slovakiske EU-formandskab ved EU's uformelle handelsministermøde i Bratislava i sidste uge.

TTIP-forhandlingerne er stødt på voksende modstand. Blandt andet frygter stadig flere, at en aftale vil gå ud over beskyttelsen af forbrugerne, fødevaresikkerheden og miljøet.

Aftalen skal gøre det mindre bureaukratisk for virksomheder at importere, eksportere og investere på den anden side af Atlanten.