Verdensbanken reducerer vækstprognose for Kina og hele Østasien

Verdensbanken har reduceret vækstprognoserne for udviklingen i Sydøstasien og Kina for perioden 2014-2016.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig advarer banken om risikoen for kapital-flugt, mens væksten i Kina ventes at aftage som følge af politiske foranstaltninger, der er iværksat for at transformere økonomien til et mere bæredygtigt grundlag.

Det skriver Reuters.

Banken, der har hovedkvarter i Washington, venter at Østasien og Stillehavsregionen vil vokse 6,9 pct. i 2014 og 2015 aftagende til 6,8 pct. i 2016. Tidligere ventede Verdensbanken en vækst på 7,1 pct. i år og efterfølgende to år.

Sidste år viste væksten i Østasien og Stillehavsregionen en stigning på 7,2 pct.

Verdensbanken vurderer, at den vigtige kinesiske vækst vil aftage til 7,4 pct. i år og til 7,2 pct. i 2015 og 7,1 pct. i 2016. Verdensbankens tidligere prognose for Kinas vækst lød på henholdsvis 7,6 pct i 2014 og 7,5 pct. i 2015 og 2016.

Sidste år var den kinesiske vækst 7,7 pct.

- Foranstaltninger til at reducere gælden i de lokale regioner, tiltag til at bremse skygge-banksektoren, reduktion af den overskydende kapacitet, høj efterspørgsel efter energi og den høje forurening vil reducere investeringerne og industriproduktionen, vurderer Verdensbanken når det gælder de kinesiske udsigter.

Kinas økonomi har længe kæmpet for at komme ud af en halvskidt start på året, hvor væksten faldt til det svageste niveau i halvandet år i første kvartal. Myndighederne i Beijing har tilkendegivet, at de er parat til at acceptere en lavere vækst i takt med at økonomien vendes fra afhængigheden af investeringer og eksport til fordel for indenlandsk forbrug.

Men en accelererende afmatning på boligmarkedet har i stigende grad tynget den bredere økonomi, hvilket har fået Beijing og de lokale regeringer til at intensivere bestræbelserne på at genoprette momentum.

Væksten i udviklingslandene i Sydøstasien og Stillehavsregionen - eksklusive Kina - ventes at aftage til 4,8 pct. i 2014 fra 5,2 pct. i 2013. Det er især aftagende vækst i Indonesien og Thailand, som får Verdensbanken til at reducere prognoserne. Væksten ventes her at stige til 5,3 pct. i 2015.