Verdensbanken reducerer kinesisk og asiatisk vækstscenarie

De nye østasiatiske økonomier mærker vægten af den kinesiske vækstafmatning, og det får nu Verdensbanken til at reducere regionens vækstprognoser frem til 2017.

Det er den langsommere end ventede vækst i Kina, der lægger pres på såvel råvare-eksporten som samhandlen og de direkte udenlandske investeringer og turismen i regionen, vurderer Verdensbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af bankens økonomiske opdatering for Østasien og Stillehavsområdet, som er offentliggjort mandag.

Den kinesiske vækst ventes at lande på 6,9 pct. i år, hvor bankens hidtidige vurdering fra april lød på 7,1 pct. Væksten ventes at blive reduceret yderligere til 6,7 pct. næste år og til 6,5 pct. i 2017.

Samtidig ventes de udviklede økonomier i Asien at vokse 6,5 pct i år mod 6,7 pct. i april-vurderingen.

Det er den langsommere end ventede vækst i Kina, der lægger pres på såvel råvare-eksporten som samhandlen og de direkte udenlandske investeringer og turismen i regionen, vurderer Verdensbanken.

De forværrede økonomiske udsigter kommer på et tidspunkt, hvor der ikke er meget plads til flere lempelser i pengepolitikken på grund af nødvendigheden af at opretholde den finansiel stabilitet, mens mulighederne for finanspolitisk ekspansion er begrænsede.

- Monetære løsninger kan vise sig kontraproduktive, hvis det fører til en kapitaludstrømning, som sandsynligvis vil vokse, når de amerikanske pengepolitiske renter stiger og rentespændet til USA formindskes, noterer Verdensbanken og fortsætter:

- Mulighederne for højere offentligt forbrug for at sætte skub i den kortsigtede vækst er begrænset.

Verdensbanken reducerer vækstforventningerne for Indonesien, Filippinerne og Thailand, men forventningerne til Vietnam samtidig øges.

Begrundelsen er, at regionens økonomiske udsigter er "underlagt en større end vanlig usikkerhed", og at yderligere valutanedskrivninger kan forårsage balanceproblemer, hvilket især vil ramme Indonesien, Malaysia, Thailand og Vietnam.

Banken mener, at regionens lande bør revurdere finanspolitiske incitamenter, øge investeringer i infrastruktur, ændre landbrugspolitikken og uddybe integrationen på mellemlang sigt.