Verdensbanken langer ud efter amerikanske politikere

De amerikanske politikeres manglende evne til at indgå aftaler om nationens finanser er med til at bombe det økonomiske vækstskøn ned, siger Verdensbanken.

Foto: Sisse Stroyer. Arkivfoto. Verdensbanken langer ud efter de amerikanske politikere, som er med til at sænke det globale vækstskøn.
Læs mere
Fold sammen

Der er en lang række årsager til, at Verdensbanken har nedjusteret sit globale vækstskøn for 2013 fra 3 til 2,4 procent. Hovedårsagerne er dog den fortsatte økonomiske afmatning i Europa - og i særdeleshed den usikkerhed, som de politiske magtkampe i USA kaster af sig.

Det skriver Verdensbanken ifølge nyhedsbureauet Reuters i sin nyeste økonomiske oversigt, der blev offentliggjort tirsdag eftermiddag.

"Det var som forventet, at væksten i 2013 bliver nogenlunde som i 2012. Det flugter helt med, hvad de fleste andre internationale organisationer mener, og også hvad vores synspunkter er på det. Det er svært at se for sig, at væksten skulle blive markant bedre i år, den kan godt blive en lille smule bedre, men vi hænger grundlæggende stadig fast i krisen, så vi får et fortsat behersket vækstniveau at se i 2013," siger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, om Verdensbanken vækstskøn.

I den økonomiske oversigt fremgår det, at den globale vækst i 2013 ventes at ligge en anelse over 2012-niveauet, der lød på 2,3 procent. Det nye skøn på 2,4 procent for 2013 er 0,6 procentpoint under seneste skøn fra Verdensbanken, der blev offentliggjort i juni.

Verdensbanken har før opfordret politikerne i Washington til at handle og med det nye sænkede vækstskøn får politikerne også hug med på vejen. Verdensbanken skriver ifølge Reuters, at "den politiske usikkerhed i USA har allerede dæmpet væksten" og pointerer, at fortsat politisk uenighed kan i værste fald ende med at reducere den amerikanske og globale vækst yderligere.

Den fortsatte økonomiske afmatning i Europa er også en af hovedårsagerne til nedjusteringen af vækstskønnet fra Verdensbanken, og her venter cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank heller ikke de store opsving i 2013.

"Det er svært at forestille sig, at økonomien kan vende sig hurtigt. Vi er i Europa stadig fanget i gældsproblemer, og det tager erfaringsmæssigt mange år at kæmpe sig ud af. Vi kan i bedste fald håbe på en forsigtig fremgang," siger Jakob Graven og pointerer, at en fortsat stabilisering og lille fremgang vil være meget positivt.

"Det der ikke må ske er, at uroen og usikkerheden omkring gældskrisen i Europa blusser op igen. Den er blevet dæmpet det sidste halve år og vi kan håbe på, at det økonomiske billede kan blive stabiliseret mere i 2013, men i Europa kan der i år ikke sparkes gang i et ordentligt opsving. I USA er der trods alt bedre muligheder for, at der kommer lidt bedre vækstrater, men nok ikke allerede i 2013," siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.