Verdens ti rigeste powerpar spinder guld på tech, mode og kul

Verdens rigeste par har skabt deres svimlende formuer på virksomheder med fokus på tech-udvikling, modeindustrien samt olie- og gas. Derudover donerer flere af parrene mere end halvdelen af deres formuer væk til velgørende formål.

Foto: SCOTT OLSON. Microsoft-stifter Bill Gates og hans hustru Melinda topper ikke overraskende listen.
Læs mere
Fold sammen

Der er penge i tech, mode og kul. Det viser en listen over verdens ti rigeste par fra CNN Money.

De fleste på listen over verdens ti rigeste par har opbygget virksomheder, som fokuserer på tech. På den absolutte førsteplads finder vi Microsoft-grundlæggeren Bill Gates og hans kone Melinda. Samtidig lander Jeff og MacKenzie Bezos på en syvendeplads med internethandelsgiganten Amazon, som Jeff stiftede tilbage i 1994.

Social mediegiganten over dem alle, Facebook, placerer også Mark Zuckerberg og hans kone Priscilla Chan på listen med en niendeplads.

Derudover har Berkshire Hathaway, som er investeringsmogulet Warren Buffetts holdingselskab, også investeret i tech-virksomheder som IBM og American Express.

Dermed er Warren Buffett og hans anden kone Astrid Menks at finde på en tredjeplads. De blev i øvrigt gift i 2006, hvilket var to år efter Warrens første kone Susan Buffett afgik ved døden. Buffetts datter har i den forbindelse udtalt følgende til New York Times: ”Hun elsker ham, og hun passer på ham. Hvis Warren ikke havde en krone på lommen, så ville hun stadig være sammen med ham.”

Også modeindustrien giver store afkast for flere af top ti-parrene. På tredjepladsen finder vi den spanske forretningsmand Amancio Ortega Gaona, som har startet den globale tøjkæde Zara, og hans kone Flora Perez Marcot, imens ottendepladsen tilhører den franske forretningsmand Bernard Arnault og hustruen Helene Mercier. Arnault er bestyrelsesformand og CEO for modekonglomeratet LVMH, som ejer luksusbrands som Fendi og Louis Vuitton.

På en fjerde og femteplads på listen ligger to brødre; nemlig Koch-brødrene og deres respektive hustruer. Koch Industries er et kæmpe olie- og gaskonglomerat, som er blandt de største private firmaer i Nordamerika. David og Charles Koch er derudover kendte for at have stærke politiske holdninger og anses for at være nogle af de mest magtfulde mennesker i amerikansk politik, da de ofte donerer kæmpe beløb til republikanske kandidater.

Velgørende formål

Flere af powerparrene har gjort velgørenhed til en essentiel del af jeres livsprojekt. Bill og Melinda Gates har gjort sig til de største fortalere derfor, blandt andet ved i samarbejde med Warren Buffett at lancere »The Giving Pledge«, hvor de forsøger at få verdens rigeste mennesker til at dedikere størstedelen af deres rigdom til filantropi. Mark Zuckerberg er en af dem, der er med på den liste.

Samtidig har Gates-parret stiftet »Bill og Melinda Gates-fonden«, som indtil videre har doneret mere end 28 mia. dollars til velgørende formål verden over. Blandt andet støtter fonden initiativer i uddannelse og sundhed.

Også Koch-brødrene er kendt for deres velgørende arbejde. David Koch har fx. startet »David H. Koch Charitable Foundation and Personal Philanthropy« og lovet at donere mere end 1,2 mia. dollars til forskning i kræft, hospitaler, uddannelsesinstitutioner, kunst, kulturelle institutioner og til assistance af lobbyvirksomheder. David, som selv har overlevet prostatakræft, har desuden doneret 100 mio. dollars til kræftforskning.