Verdens største vindmøllepark i fare

Efter arabisk aktionær i sidste uge raslede med sablen, truer tysk energiselskab med at trække tæppet væk under danske DONGs prestigeprojekt London Array.

Økonomien for verdens største offshore vind-farm balancerer på en knivsæg. Advarslen kommer fra en af de tre aktionærer, tyske børsnoterede E.ON. Dermed vakler grundlaget for DONGs store prestigeprojekt inden for udbygning af vedvarende energi, London Array ud for Themsens munding.

Det er den velorienterede erhvervsavis Financial Times, der bringer historien om projektets store problemer.

- Økonomien ser temmelig vanskelig ud, siger Paul Golby, administrerende direktør for E.ON-koncernens datterselskab, E.ON UK, til avisen.

Mens DONG sidder på 50 procent af aktierne i London Array, ejer tyskerne 30 procent af aktierne og oliestaten Abu Dhabi’s grønne selskab, Masdar, 20 procent. Ifølge E.ON truer tre forhold - de faldende priser på olie, gas og kvoter på udledning af CO2 - økonomien i det gigantiske projekt London Array.

Vil have mere tilskud

Advarslen fra et af Europas største energiselskaber om de grimme problemer med økonomien i London Array skaber alvorlig tvivl om Storbritanniens storstilede planer om udbygning med vindkraft overhovedet er realistiske med de nuværende tilskuds-ordninger til dem, der får bygget vindmøller for at tjene på at sælge strøm.

Oplysningerne om E.ONs advarsler om det vaklende vindfarm-projekt kommer frem samtidig med, at den engelske regering mandag offentliggjorde en rapport. Den sagde, at der er basis for at bygge mellem 5.000 og 7.000 havmøller omkring Storbritannien.

En så stor udbygning af vedvarende energi er vital for planerne om opfylde EUs mål for udslip af CO2. Skal planenerne føres ud i livet, vil det utvivlsomt føre til øget pression fra industrien mod de britiske politikere for at få større statssubsidier til at investere i vindmøller.

- Jeg har set Financial Times’ artikel, som undrer mig lidt. Der er ingen ændringer i vores planer, som går ud på at træffe endelig investeringsbeslutning her i foråret, siger koncerndirektør Niels Berg-Hansen fra DONG til Ingeniøren.dk.

I sidste uge kom det frem i medier i de arabiske olieproducerende golfstater, der investerer kraftigt i vedvarende energi, at regeringen i emiratet Abu Dhabi er bekymret over det kraftige kursfald på det britiske pund. Det har presset det grønne statslige arabiske investeringsselskab, Masdar, til genoverveje investeringerne i London Array. Ligeledes i sidste uge undrede DONGs Niels Berg-Hansen sig over oplysningerne i medierne. DONG-chefen sagde, at han ikke havde hørt om arabernes bekymringer og overvejelser om at trække sig fra London Array. Sidste sommer solgte Shell sin andel til Masdar, fordi ikke fandt verdens største vindmølleprojekt længere var rentabelt.

Havmøllekraftværket London Array får en kapacitet på 1.000 megawatt og koster 24 milliarder kr. at opføre. Hverken DONG eller de to andre aktionærer skal låne penge, siger Niels Berg-Hansen. DONG investerer sin egen kapital i projektet.

Koncerndirektør Niels Berg-Hansen fra DONG siger til Ingeniøren.dk, at der ingen tvivl er om, »at hele projektets lønsomhed har betydning, når man skal investere så store beløb, som der er tale om. Hvis projektets økonomi får svært ved at løbe rundt, så må den engelske regering tænke på at øge sin støtte til det«.

En investering i en kapacitet på en megawatt strøm fra havmøller koster ifølge britiske beregninger 24 millioner kroner. Det gør investeringer i britiske vindmølle-kraftværker dyrere end investeringer i a-kraftværker. Omkring Storbritannien blæser vinden kun 40 procent af tiden, mens et atomkraftværk kan levere 90 procent af sin kapacitet året rundt.