Verdens nyrige kommer fra Asien

Der er stadig flest rige og superrige familier i USA, men om fem år har Asien overtaget førstepladsen, forudser formueanalytiker.

Bådudstillingen Qingdao er et af de steder, hvor Kinas velhavere kan brænde noget af den nyvundne formue af. Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG

Næsten hver anden af verdens familier med en formue på over en million dollar bor i USA, men den største del af de nyrige kommer fra tigerøkonomier som Kina og Indien. Det konkluderer den britiske avis The Guardian på baggrund af Boston Consulting Groups seneste velhaveranalyse.

175.000 voksede antallet af dollar-millionærer med i 2011, og det er endda kun opgjort som finansielle aktiver eksklusive ejendomme. Hvis boliger og andre ejendomsaktiver blev medregnet, ville der være væsentligt flere end 12,6 millioner husstande verden over, som BCG betegner som millionær-familier opgjort i dollar.

Af dem bor 5,1 millioner i USA - et fald på 129.000 - mens Kina efter en stigning på 193.000 til 1,4 million rige familier er på tredjepladsen efter Japan med 1,5 million dollar-millionærer.   

Boston Consulting Group forudser på den baggrund et "tektonisk skift" i fordelingen af verdens rigdom: I løbet af fem år vil Asien rykke op på førstepladsen, når man ser på den samlede koncentration af penge.

"De nye økonomiers værdi er vokset med 10 procent, mens den gamle verden mistede én procent. Det er drevet af den enorme vækst i BNP, som er tre gange større end i den gamle verden," siger en af rapportens forfattere Anna Zakrzewski til The Guardian om udviklingen i 2011.

Ser man på de superrige med formuer over 100 millioner dollar, fører amerikanerne stadig stort: 2.900 amerikanske husstande råder over finansielle aktiver på mere end 600 millioner kroner. Storbritannien kommer ind på andenpladsen med 1.125 superrige familier, og Tyskland er nummer tre med 807. Efter Rusland med 686 kommer Kina med 648 husstande med over 100 millioner dollar i pengetanken.

Ser man på andelen af meget velhavende husstande i forhold til befolkningstallet, ligger Schweiz i spidsen med 11 superrige pr. 100.000 indbyggere foran Singapore med 10, Østrig med 8 - og på fjerdepladsen finder man ifølge Boston Consulting Group såmænd Norge med 7 superrige familier for hver 100.000 indbyggere.