Verdens første fodbold til kvinder er en dansk succes

Bolden er hurtigere, lettere og modvirker ledskader.

Landsholdspillerne Cathrine Paaske og Julie Rydahl i leg med den nye Sensationel 1-bold. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu har kvinder fået deres egen fodbold. Bolden er dansk og er allerede godkendt til kamp i Dansk Boldspil-Unions (DBU) regi. Også den internationale fodboldorganisation FIFA har vist sin interesse.

- Det handler om størrelsen. Vi vil have den traditionelle 5’er-bold ud af kvindefodbolden og samtidig komme med et godt alternativ. Man skaber ikke en fodbold til kvinder ved at male den lyserød, men ved at have den fornødne respekt for spillerne og spillet, udtaler Majken Gilmartin, der står bag udviklingen af bolden, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vores bold er tilpasset til kvinder. Det er en kampbold som er mindre, lettere og mere mættet i materialerne. Det giver et hurtigere og mere dynamisk spil.

Forebygger skader

Fodboldpiger i 14-15-årsalderen får ifølge Majken Gilmartin ofte problemer med skader. Derfor er den lettere kvindefodbold – som har fået navnet Sensational 1 – målrettet mod at forebygge knæ-, lyske- og ankelskader.

Læs også:
FC Barcelona opgiver sag mod dansk tøjfirma


Fodbold-boss lukker festfirma


Den nyudviklede bold er blevet testet gennem et par år i samarbejde med forsker Thomas Bull fra Aarhus Universitet.

- Med sensational bolden får kvinderne mulighed for at sparke lige så hårdt som mændene. De får ikke fordele frem for mændene - de får de samme muligheder, siger forskeren i pressemeddelelsen.

Topfarten for den nye fodbold har allerede vist sig at runde 100 kilometer i timen. Skovbakkens landsholdsspiller Marianne Pedersen har præsteret at sende bolden af sted med 102 kilometer i timen. Hendes rekord med almindelig fodbold i størrelse 5 er blot 94,7 kilometer i timen.

Foreløbig er Sansational 1-bolden solgt til det tyske marked. Derudover har opfinderholdet bag nyskabelsen netop afholdt møde med FIFA, som også har indbudt til et møde nummer to.

Danske fodbolde har historisk været en relativt god forretning. De fleste, som har dyrket boldekvilibrismen vil kende mærket Select. Virksomheden bag har til hus i Glostrup ved København og hentede i 2008, som er det seneste offentliggjorte regnskab, et overskud på små fire millioner kroner. Select Sport A/S har omkring 50 ansatte, og egenkapitalen var i 2008 godt 23 millioner kroner.