Verdens 500 største virksomheder er blevet større

Det er erhvervslivets giganter, der buldrer ind på magasinet Fortunes liste over klodens 500 absolut største selskaber.

Foto: RICK WILKING. Der er grund til at juble for detailgiganten Wal-Marts CEO Doug McMillon, hvor den enorme detailkæde, med over to millioner ansatte, igen i år fylder på listen. Tidligere i år var der mere end 14.000 mennesker og en række kendisser til årsmøde fpr Wal Mart.
Læs mere
Fold sammen

Nullerne strækker sig langt hen ad papiret. Det er enorme tal, der jongleres rundt med, når verdens 500 største virksomheder skal beskrives.

Det amerikanske magasin Fortune har siden 1955 fundet kuglerammen frem og sat sig for at analysere og identificere i første omgang USAs og sidenhen verdens største selskabers regnskaber. Selskaberne rangordnes og udvælges på baggrund af omsætning.

I 2014 leverede disse 500 virksomheder en samlede omsætning for 31.2  billioner dollars - svarende til 211 billioner kroner. Og her er der altså 12 nuller i spil. Det er godt og vel det dobbelte af den amerikansk BNP.

SE HVILKE TI SELSKABER DER TOPPER LISTEN:

Der er tale om en ny omsætningsrekord for de globale kæmpeselskaber. Men til gengæld leverede de til sammen "kun" et overskud på 1,7 billioner dollars, hvilket er et fald på 15 pct. sammenlignet med 2013. Det skyldes i særlig grad faldet i olieprisen, som ramte olie- og gasindustrien hårdt.

Bedst til at tjene penge i 2014 var det kinesiske selskab Industry & Commercial Bank of China, der tjente 44.8 milliarder dollars, hvilket netop udkonkurrerede Apples imponerende 39.5 milliarder dollars.

De 500 største selskaber repræsenterer 36 lande og beskæftiger intet mindre end 65 millioner mennesker, hvilket er en anelse mere end der bor i Storbritannien.