Verden holder vejret under mørke økonomiske skyer

Den globale økonomi er kommet et par skridt tættere på recession. Investeringsstrateg ser lighedspunkter med optakten til den verdensomspændende finanskrise.

Aktiehandlerne på New York Stock Exchange holdt også vejret, da de mødte på arbejdet torsdag. Om natten var de asiatiske markeder faldet op mod fem procent. Foto:Andrew Gombert/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdensøkonomien er blevet ramt af en kinesisk forkølelse, der i værste fald kan udvikle sig til længerevarende sygdom.

Risikoen for en global recession er de seneste uger steget i takt med, at usikkerhederne i Kinas økonomiske sundhedstilstand er vokset. Samtidig er olieprisen blevet banket helt i bund og befinder sig på et historisk lavt niveau.

Krisetegnene pibler frem overalt. Og det kan være indledningen til global nedtur.

»Jeg vil helst ikke sætte tal på, hvor stor sandsynligheden er for, at vi kommer ind i en recession. Jeg vil bare sige, at oplægget ligner det, vi så i 2007. Markedet forbereder sig på en recession nu. Jeg tror ikke, at det kommer til at ske, men vi ser en forhøjet sandsynlighed for det,« siger Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg i Industriens Pension.

Panikken har forplantet sig

Tiltagende aktiepanik i Kina har i ugens løb forplantet sig til resten af verden, hvilket har ført til, at de globale aktiemarkeder har tabt mere end 17.000 mia. kr. i værdi over årets første seks dage.

Sur stemning fra Kina er ikke et nyt fænomen. Tilbage i august 2015 bragede aktierne ned i hele verden over flere uger, men den store chokfaktor udeblev. Markederne faldt tilbage i rytmen. Nu er frygten tilbage for fuld udblæsning.

»Vi var bange, men da der så ikke kom en større eksplosion i kølvandet på aktienedturen som eksempelvis, at Brasilien blev ude af stand til at betale af på sin dollargæld eller en konkurs hos et af de store råvareselskaber, så rettede vi os igen. Det er lige præcis nu, at man frygter, at der kommer en større nedtur, som er drevet af, at råvaresektoren simpelthen ikke kan holde til flere prisfald,« siger Morten Kongshaug.

Primitivt og ufuldstændigt

Flere analytikere og økonomer peger på, at den største trussel mod global økonomisk fremgang skal findes i Kina. Frygten for et kinesisk kollaps er dog ikke noget, der holder en af Danmarks mest anerkendte økonomer, Niels Thygesen, vågen om natten. Den nu 81-årige professor emeritus mener, at man overdriver og sammenblander kortsigtet markedsuro i Kina med landets langsigtede omstilling.

»Det, at kineserne håndterer deres aktiemarked noget usikkert med fokus på stemninger og kortsigtede udsving, skal ikke forlede os til at tro, at der ikke er nogenlunde styr på den mere langsigtede udvikling i Kina. I økonomier som vores, hvor vi er vant til, at aktiemarkedet giver nogle signaler, der er relevante for at vurdere den makroøkonomiske udvikling, er det selvfølgelig chokerende at se, hvad der sker i Kina. Men det kinesiske aktiemarked er altså primitivt og ufuldstændigt. Der har været nogle meget kraftige udsving på markedet, men vi har altså også set nogle helt overvurderede stigninger tidligere,« siger Niels Thygesen.

USA og Europa er det stabile anker

Også Jeppe Christiansen, adm. direktør for fondsmæglerselskabet Maj Invest, maner til besindighed.

»Vi skal huske på, at global økonomi lige nu vokser stabilt med omkring tre pct. om året med USA og Europa som et stabiliserende anker. Kina og de store emerging markets-lande har haft næsten ti år med betydelige løn- og omkostningsstigninger – derfor mister de konkurrenceevne. Det forklarer den faldende økonomiske vækst og den negative stemning omkring disse lande,« siger han.

Den tilspidsede økonomiske situation har betydet, at Industriens Pension har valgt at træde på investeringsbremsen, når det gælder aktier.

»Vi befinder os i øjeblikket i en venteposition. Som investorer holder vi os afventende på sidelinjen og har ikke sådan for alvor investeret i aktier fra årets begyndelse. Og det er vi selvfølgelig glade for. Når det er sagt, så har vi selvfølgelig mange aktier som pensionskasse, men vi står lige nu på stopknappen.«

George Soros vakte opsigt

Selv om uroen ulmer, peger investeringsstrategerne på, at aktiemarkedet stadig er det bedste sted at placere sin opsparing, hvis man har en lang investeringshorisont. Årsagen er, at den lave inflation og lempelige pengepolitik fortsat vil føre til lave rente­niveauer, selv om de amerikanske renter stiger.

Mangemillionær og spekulant George Soros vakte torsdag stor opsigt, da han til Bloomberg News sagde, at han ser tegn på, at de globale markeder i øjeblikket står over for en krise, som har lighedstræk med finanskrisen i 2008. Så langt vil danske Niels Thygesen dog ikke gå og opfordrer til is i maven.

»Vi står i en helt anden situation end i 2007 og 2008. Der er ikke på samme måde nogle helt usunde og overophedede tendenser. Der er blevet ryddet meget godt op i de fleste lande siden krisen,« siger Niels Thygesen.