Ventureejede firmaer løber fra alle de andre

De 600 danske virksomheder, som ventureselskaberne investerer i, slår klart de øvrige danske virksomheder på vækst i beskæftigelse og omsætning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire ud af ti danske virksomheder, som ventureselskaber i de sidste ti år har investeret i, lukker igen.

Men de 60 pct, der overlever, vokser til gengæld væsentligt hurtigere end andre danske virksomheder. Med 24.000 ansatte tegner de sig sig nu for én procent af beskæftigelsen i den private sektor i Danmark, og beskæftigelsen vokser til 40.000 i 2012.

Det viser en analyse fra Vækstfonden af udviklingen i 584 danske virksomheder, som har fået venturekapital i perioden fra 1998 til 2007, og som stadig eksisterer. I alt har ventureselskaberne investeret i godt 1.000 danske virksomheder i de sidste ti år. Analysen præsenteres på Vækstfondens årsmøde i dag i København, hvor der rekorddeltagelse med 1.250 tilmeldte.

Hovedparten af selskaberne findes inden for bioteknologi, IT og tele, miljøteknologi og industri. Både når det gælder jobskabelse, eksport og omsætning opnår de ventureejede virksomheder bedre resultater end de øvrige virksomheder.

Således har de venturefinansierede virksomheder skabt 8.000 arbejdspladser i perioden fra 2005 til 2008. Væksten i beskæftigelsen i de venturefinansierede selskaber er på 15 procent, hvor de private firmaer i øvrigt øgede beskæftigelsen med tre procent. I alt beskæftiger de nu 24.000 ansatte, hvis gennemsnitsløn på 450.000 kroner om året ligger godt 100.000 kroner over, hvad medarbejderne i den private sektor i øvrigt tjener i gennemsnit.

På omsætningssiden har de ventureejede virksomheder præsteret en vækst på 21 procent i de sidste tre år mod syv procent i den private sektor generelt, og de omsætter nu for 29 milliarder kroner – svarende til godt en procent af den samlede produktionsværdi i den private sektor. Halvdelen af omsætningen – godt 17 milliarder kroner – går til eksport.

Omsætningen pr. medarbejder er til gengæld mindre end i den private sektor som helhed. Det hænger sammen med, at mange af de venturefinansierede virksomheder fortsat er under udvikling, hvorfor en del af dem kører med røde tal på bundlinjen – især biotekselskaberne.

Også når det gælder investeringer i forskning og udvikling slår de venturefinansierede virksomheder den private sektor i øvrigt. De danske venturefinansierede virksomheder har i perioden fra 2005 til 2008 investeret 3,7 milliarder kroner i forskning og udvikling og således tegnet sig for 30 procent af fremgangen i de private virksomhedernes udgifter på dette felt i de sidste tre år.

USA er forbilledet

- Analysen dokumenterer, at de venturefinansierede virksomheder har stor betydning for udviklingen i erhvervslivet og i det danske samfund. Det har vi snakket om i mange år, men nu kan vi også se det i tallene, siger vicedirektør i Vækstfonden, Rolf Kjærgaard.

Han erkender, at netop de venturefinanansierede virksomheder også gerne skulle vokse mere end de øvrige, netop fordi de ejes af ventureselskaber, som er sat i verden for tjene penge på virksomhedsudvikling.

Men vokser de så nok?

- I USA har der været venturekapital i godt 50 år, og der er investeret i mere end 60.000 virksomheder. Disse virksomheder, som blandt andet omfatter ebay, Google, Microsoft og Genente h, beskæftiger ti millioner amerikanere eller godt syv procent af de ansatte i den private sektor. Vi kan have ambitioner om at matche USA en dag – foreløbig er vi godt på vej, mener Rolf Kjærgaard.

Analysen viser samtidig, at de venturefinansierede virksomheder ser med optimisme på fremtiden på trods af finanskrisen.

I 2012 venter de venturefinansierede selskaber således at beskæftige over 40.000 medarbejdere, mens deres eksport stiger fra 17 til 50 mia.kr.

- Det er klart, at finanskrisen har skabt usikkerhed. Men vores erfaringer fra tidligere undersøgelser er, at virksomhederne er ret gode til at forudse udviklingen, siger Rolf Kjærgaard.