Venturedirektørens foretrukne aktier

Favorti-aktier: Privatpersoner bør tænke langsigtet, når de investerer. Det mener direktør i venturevirksomheden Northcap Thomas Weilby Knudsen. Han bruger investeringsforeninger, og ser mere på brancher end på enkelte virksomheder.

Thomas Weilby Knudsen har investeret i aktier siden gymnasietiden. Det startede som en leg på de første online aktiespil. Men spillet tændte en interesse.

- Det er ikke noget, jeg husker som en ubetinget succes, men alt i alt løb det rundt. Det var dyrere at investere dengang, så gevinsten blev ædt op af gebyrer, husker han. Siden blev interessen for investering dog til en levevej.

Thomas Weilby Knudsen er direktør i venturevirksomheden Northcap Partners, der beskæftiger sig med investeringer i it-selskaber.

- Da jeg lever af at investere i it-virksomheder, benytter jeg mig privat stort set kun af investeringsforeninger. På den måde er jeg helt sikker på, ikke at blive udsat for beskyldninger om insiderhandel, siger Thomas Weilby Knudsen.

Han køber dog også selv aktier, men kun i brancher, der ikke har direkte forbindelse til it-branchen. For eksempel olie og bioteknologi.

Når Thomas Weilby Knudsen leder efter investeringsforeninger at skyde penge i, går han efter et fornuftigt omkostningsniveau og et godt ry.

- Jeg benytter mig meget af Bankinvest højrentelande og Bankinvest Fjernøsten, som jeg synes er rigtigt gode, siger han.

Day-trading betaler sig ikkeNår Thomas Weilby Knudsen investerer i aktier foregår det med sigtet rettet mod fremtiden. Han tror ikke på, at det generelt betaler sig for privatpersoner at handle fra dag til dag.

- Med langsigtede investeringer har man større sandsynlighed for at vurdere udviklingen i en branche. Der sker for eksempel ikke ret meget indenfor biotek på en uge, men indenfor fem år kan en virksomhed komme med noget revolutionerende, siger han.

Thomas Weilby Knudsen køber aktier ud fra simple betragtninger af forskellige brancher, og han prøver ikke at være klogere end markedet.

- Der er ingen grund til at tro, at man ved mere end dem, der professionelt beskæftiger sig med området, og det er også min erfaring, at man ikke skal hoppe med på noget, bare fordi værdien er steget i en kort periode, siger Thomas Weilby Knudsen. I stedet investerer han ud fra sin egen logiske sans.

- For eksempel bliver vi ældre og ældre. Det betyder sandsynligvis, at vi for brug for mere medicin i fremtiden. Og så er det nok en fornuftig branche at have penge i, forklarer direktøren.

Selvom Thomas Weilby Knudsen ikke længere tager store chancer på aktiemarkedet har han erfaring med at satse. Især i sluthalvfemserne da mange it-virksomheder gik på den amerikanske Nasdaq-børs.

- Dengang lavede jeg en del risikofyldte investeringer i it. Nogle gik godt, og andre gik skidt. Nu er det begrænset, hvor meget jeg selv har at gøre med mine investeringer, siger han.

Thomas Weilby Knudsens foretrukne investeringerVenturedirektøren ser mere på brancher end på enkelte virksomheder, og derfor har han ikke en egentlig favorit-aktie. Han fremhæver dog olieindustrien og biotek som to brancher, der især har hans interesse.

- Det er områder, hvor jeg er sikker på, at der er god økonomisk fremtid, siger han og fortsætter:

- Men når det kommer til aktiemarkedet siger min erfaring mig, at det kan være farligt at lytte til for mange gode råd.