Venter den perfekte økonomiske storm i 2016?

World Economic Forum udpeger de vigtigste globale trusler i 2016. Blandt de største risici er den negative effekt af klimaforandringerne. WEF forudser også større flygtninge- og immigrantstrømme.

Vandrende flygtninge spærrer den sønderjyske motorvej E45 9. september 2015. Ifølge en ny rapport – Global Risk Report 2016 fra World Economic Forum – har vi kun set begyndelsen af en fremtid, hvor mange flere vil sætte sig i bevægelse for at komme væk fra krig, undertrykkelse, fattigdom og mangel på muligheder. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da flygtninge og immigranter i sommers gik direkte ud på motorvejene, sad mange danskere vantro bag TV-skærmen for at fordøje billeder, som de aldrig havde troet, at de skulle se i moderne tid.

Men ifølge en ny rapport – Global Risk Report 2016 fra World Economic Forum – har vi kun set begyndelsen af en fremtid, hvor mange flere vil sætte sig i bevægelse for at komme væk fra krig, undertrykkelse, fattigdom og mangel på muligheder. 60 millioner mennesker – det største antal i historien – er allerede på flugt. Og flere vil komme til.

Ifølge rapporten er de risici, som verden længe har været advaret om, »begyndt at manifestere sig« med negative følger for mennesker, institutioner og økonomier.

I rapporten fylder især effekten af klimaforandringerne meget.

Rundt om på kloden risikerer millioner af mennesker at blive presset væk, fordi de ikke vil kunne leve i områder med mangel på vand. I andre områder vil oversvømmelser underminere indbyggernes livsgrundlag.

En af rapportens centrale pointer er, at flere af truslerne er tæt forbundne. For eksempel er der en direkte sammenhæng mellem klimaproblemer og immigration i stor skala.

Klimaforandringer øger problemer med fødevaremangel og mangel på rent vand, ligesom klimaforandringerne kan underminere økonomisk vækst og gøre det umuligt at sikre stabilitet og social sammenhængskraft i de ramte områder.

Derudover er verden anno 2016 præget af flere alvorlige konflikter, krige og terror, hvilket også er med til at drive mennesker på flugt. Flere af truslerne vokser i fraværet af internationalt lederskab, fastslår WEF:

»Alle har i det forløbne år kunnet iagttage konsekvenserne, når der ikke eksisterer politisk vilje til at finde løsninger på eksempelvis flygtninge- og migrantudfordringer i Europa eller borgerkrigen i Syrien,« lyder det fra Klaus Schwab, stifteren af World Economic Forum.

Samlet set hober truslerne sig op til et niveau, som får WEF til at konkludere, at de globale risici sjældent har været større.

Udover de negative konsekvenser af klimaforandringerne og de mange millioner flygtninge og immigranter præges verden af spændinger i Mellemøsten, økonomisk tilbageslag for flere af de store udviklingslande – med bl.a. en dramatisk nedtur for Brasilien og usikkerhed om Kinas økonomiske styrke – skuffende vækst i Europa, frygten for terror samt bekymring over Ruslands fremfærd over for Ukraine – for blot at nævne nogle af de problematiske punkter på den globale dagsorden.

På den dystre baggrund advarer World Economic Forum om, at verden risikerer at drive mod mere kaos og flere krige – hvis der ikke kommer en bedre politisk styring både på nationalt og globalt plan. Efter 25 års relativ ro efter afslutningen på den kolde krig stiger rivaliseringen mellem stormagterne – fra det østlige Ukraine over Mellemøsten til det Sydkinesiske Hav – lyder det i rapporten.

I flere regioner og lande er der opstået et vakuum – på grund mangel på politisk lederskab og svage institutioner – som i stedet bliver »udfyldt« af terrorgrupper som f.eks. IS eller af velorganiserede kriminelle netværk.

Ironisk nok kan nye teknologiske gennembrud skærpe disse risici. Autonome våbensystemer, våben fremstillet på 3D-printere og gensplejsede biologiske våben vil rejse nye sikkerhedspolitiske udfordringer, fastslås det i rapporten.

World Economic Forum argumenterer for handling nu. Det gælder lige fra at løse det praktiske, men ekstremt vigtige behov for f.eks. at kunne forvalte vandressourcerne langt mere effektivt over en styrkelse af internationale institutioner som FN til en større inddragelse af erhvervslivet.