Velsignet afkast til engelsk folkekirke

Den engelske folkekirke må formodes at gøre sig i himmelvendte takketanker for tiden. Bl.a. det britiske boligpris-boom har nemlig boostet værdien af dens investeringer.

Et optog foran domkirken i York i januar i år. Her ikke for at fejre afkastet, men i stedet for at markere, at kvinder nu også kan blive biskopper. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF

Der er noget nær pengeregn over den engelske folkekirke for tiden. Nye tal viser, at kirkens investeringer nu er mere end 6,7 milliarder pund (ca. 70 mia. kr.) værd - og det er mere end en milliard pund mere end før finanskrisen, skriver Financial Times.

Alene det sidste år er værdien skudt til himmels med 14 procent, og det skyldes både et godt investeringsår og det faktum, at kirken er gået ind i en række nye investeringsområder, som har vist sig at være lukrative. Det drejer sig blandt andet om store investeringer i skovbrug, som har gjort kirken til nationens største ejer af skov. Derudover er det især prisstigningerne på ejendomsmarkedet, der har sendt værdierne på himmelfart.

Baggrunden for, at den engelske folkekirke har købt sig ind i nye områder er ikke bare, at afkast har tilladt det. Kirken har tidligere meldt ud, at den fremover ville gøre sig moralske overvejelser i forbindelse med investeringsstrategi. Det betyder blandt andet, at den nu vil fravælge eksempelvis investeringer i selskaber, der har noget at gøre med udvindingen af fossile brændstoffer via kulminer og tjæresand. Begge dele er anset for at være særdeles forureningstunge.

Dermed har endnu flere områder tabt den engelske folkekirkes moralske blåstempling. Det har - nok ikke så overraskende - i flere år været forbudt for kirkens børsmæglerhær at investere i blandt andet pornografi, våben og tobak, skriver Financial Times.