Veloxis modtager købstilbud til en samlet værdi af 8,9 mia. kr.

Den danske virksomhed Veloxis står til at blive solgt for knap ni milliarder kroner til japansk selskab.

Veloxis Pharmaceuticals har modtaget et købstilbud på alle udestående aktier og warrants til en samlet værdi af knap 8,9 mia. kr., og både storaktionærer og bestyrelsen har allerede takket ja.

Det er Asahi Kasei Pharma Denmark, der har fremsat et anbefalet betinget, frivilligt købstilbud, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen mandag morgen.

Selskabet tilbyder 6 kr. per aktie for alle aktier i Veloxis, som ikke er ejet af storaktionærerne, bestyrelsesgruppen og ledelsesgruppen.

Købsprisen lyder på 4,45 kr. per aktie for storaktionærernes og bestyrelsesgruppens ejerandele, og det fremgår af meddelelsen, at de har forpligtet sig til at acceptere en købspris, der er lavere end den, der bliver tilbudt minoritetsaktionærerne.

»Veloxis har skabt væsentlig værdi for alle aktionærer, hvilket vi mener er reflekteret i dette overtagelsestilbud. Vi er begejstrede over det engagement, Asahi Kasei har vist for den videre udvikling af Veloxis, der stadig fastholder Veloxis' fokus på at forbedre transplanterede patienters liv,« siger Michael Heffernan, der er bestyrelsesformand hos Veloxis, i meddelelsen.

Lundbeckfond Invest og Novo Holdings, der er storaktionærer i det danske biotekselskab, har nemlig givet tilsagn om at sælge deres aktier for 4,45 kr. per styk, og det samme har bestyrelsesgruppen, som ejer ejer og warrants, samt flere ledelsesmedlemmer.

Lene Skole, der er direktør for storaktionæren Lundbeckfonden Invest, fortæller, at Asahi Kasei er den ideelle fremtidige ejer af Veloxis.

»Siden Veloxis blev udskilt af H.Lundbeck i 2002 som et early stage biotekselskab, har Veloxis været på en spændende rejse, og vi har været en del af denne rejse i mere end 10 år.«

»Vi har stor respekt for den imponerende udvikling og selskabets resultater med at omsætte en unik teknologi til et værdifuldt produkt. Nu er det tid til, at en ny ejer overtager tøjlerne, og vi mener, at Asahi Kasei er den ideelle ejer til at tage Veloxis til næste niveau til glæde for patienter over hele verden,« siger hun i meddelelsen.

Dermed har Asahi Kasei Pharma Denmark på nuværende tidspunkt fået "uigenkaldelige" forhåndstilsagn fra aktionærer, der sidder på samlet set 81,2 pct. af aktiekapitalen og stemmerettighederne.

Det betyder, at storaktionærerne og visse medlemmer af ledelsen, der ejer warrants, har fraskrevet sig retten til at fortryde, at de har accepteret købstilbuddet på aktier og warrants - også hvis der kommer et konkurrerende købstilbud.

Bestyrelsesgruppen, der ejer aktier og warrants svarende til 1,2 pct. af den samlede aktiekapital på udvandet basis, kan dog tilbagekalde accepten af købstilbuddet, hvis der bliver fremsat et konkurrerende købstilbud, fremgår det af meddelelsen.

En betingelse for opkøbet af Veloxis er, at aktionærer og indehavere af warrants, der sidder på mere end netop 80 pct. af tilbuddet, accepterer det, og derudover skal der indhentes godkendelser fra relevante myndigheder.

Fredag sluttede aktien i Veloxis Pharmaceuticals 8,4 pct. højere i 6,60 kr. Det betød, at aktien fredag eftermiddag sluttede med en samlet markedsværdi på 11,5 mia. kr. på den københavnske fondsbørs, og dermed er værdien af købstilbuddet lavere end fredagens lukkekurs.

I meddelelsen fremgår det, at købstilbuddet svarer til en merværdi på 6 pct., når der tages udgangspunkt i den omsætningsvægtede gennemsnitlige aktiekurs over de seneste 30 dage - i perioden fra 14. oktober til den 22. november - som lyder på 5,68 kr.

Hvis der ses over en periode på 60 dage, svarer det til en merværdi på 14 pct., da den omsætningsvægtede gennemsnitlige aktiekurs i den periode lød på 5,25 kr.

Mandag er Veloxis-aktien blevet tildelt observationsstatus på fondsbørsen efter offentliggørelsen af købstilbuddet.

Mandag morgen starter Veloxis-aktien 7,4 pct. lavere i 6,11 kr.

/ritzau/FINANS