Velovervejet lys giver ro i daginstitutioner

Pædagoger - og dermed børn i daginstitutioner - er blandt de mest støjudsatte på arbejdsmarkedet. Men ændret lyssætning kan gøre underværker.

Læs mere
Fold sammen
Velovervejet brug af lys kan give overraskende ro i daginstitutioner, hvor børn og pædagoger ofte er ofre for et støjhelvede.

Det viser et forsøgsprojekt i Ledøje-Smørum Kommune, hvor man har arbejdet med at ændre belysningen i to daginstitutioner. Mere ro og mindre stress har været den klart positive effekt. Lyserfaringerne skal nu bruges på kommunens øvrige institutioner.

Før drønede alle ungerne rundt i lokalet uden at respektere hinandens leg - nu leger de i mindre grupper uden samme behov for at råbe højt. Den ændrede lyssætning betyder simpelthen, at børnene søger derhen, hvor lyset er i mindre legegrupper, forklarer Margit Enderlein, leder af Børnehuset Mælkebøtten.

Medarbejdere i daginstitutioner - og dermed også børnene - er blandt de mest udsatte for høreskader på grund af støj. Det viser den hidtil største kortlægning af støj på arbejdspladsen.

/ritzau/