Vanskelige forhandlinger om nyt landsstyre

Færøernes lagmand, Anfinn Kallsberg, indledte i dag sine undersøgelser af de parlamentariske muligheder for at danne en ny færøsk regering efter lagtingsvalget i går, som gav dødt løb mellem blokkene. Hvis ikke det lykkes for Anfinn Kallsberg at få et parlamentarisk flertal for en ny færøsk regering, agter han at gå til Lagtingets formand og meddele, at han træder tilbage.

Kallsbergs landsstyrekoalition har efter valget 16 mandater bag sig i Lagtinget, mens oppositionen ligeledes har 16 mandater, og lagmanden ønsker at få afklaret alle de parlamentariske muligheder, inden han drager en endelig konklusion om de fremtidige regeringsmuligheder.

Til Færøernes Radio siger han, at det er hans mål at være færdig med drøftelserne hurtigst muligt - og meget gerne inden udgangen af denne uge.

Selv om oppositionen procentvis har fået lidt flere stemmer end koalitionen, nægter Anfinn Kallsberg at opfatte resultatet som en folkeafstemning om det hidtidige landsstyres kurs mod færøsk suverænitet.

Mulighederne for dannelsen af en ny regeringskoalition er flere. Bl.a. kan den nuværende selvstyrekoalition fortsætte, hvis det lykkes at få tilslutning fra det lille Centerparti, der fik ét mandat ved tirsdagens valg.

/ritzau/