Valutauro kan gavne Danmark

Uroen på aktiebørser og valutamarkeder er dyr for de virksomheder, som eksporterer til tærskellande med svækket valuta. Men for Danmark som helhed er valutakrisen ikke entydigt dårlig, siger Nordeas cheføkonom.

Aktiehandel hos Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centralbankerne i en række tærskellande kæmper i disse dage indædt for at standse kapitalens flugt og valutakursens fald. Imens tumler aktiekurserne ned i store dele af verden.

Men i Danmark kan vi indtil videre tage det roligt. Den nye verdenskrise rammer kun de virksomheder, som eksporterer til de lande, der er ramt af kapitalflugten.

Det siger Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, der dog advarer om, at billedet vil se helt anderledes ud, hvis uroen skulle sprede sig til Kina.

»Vi ligger lidt i læ, for vi har ikke så stor eksport til de pågældende lande. Men investorerne vil være meget fokuserede på, om der begynder at komme dårlige tal fra Kina,« siger han.

De seneste uger har været præget af kursfald på en række tærskellandes valutaer – de lande, som på grund af forholdsvis høje renter ellers har haft stor tilstrømning af kapital. Men nu forsvinder pengene ud af lande som Brasilien, Indonesien og Tyrkiet. Centralbankerne i flere lande har svaret igen med renteforhøjelser; det gælder blandt andre Tyrkiet og Indien.

Der har været begyndende vækstproblemer i vækstøkonomien siden sidste sommer, og det er der flere grunde til, forklarer Helge Pedersen.

»Svagheden var foranlediget af, at Kina gik ned i væksttempo, så styrken i deres råvare­efterspørgsel aftog. Det påvirkede mange råvareproducerende økonomier.

Det andet er, at de er ramt af »tapering«, som er Federal Reserves beslutning om at opkøbe færre obligationer. Det har skabt frygt på de finansielle markeder for, at der ville blive mindre overskudslikviditet.

Og så er der nogle lande, som har strukturelle problemer, der bliver ekstra fokus på i en krisesituation; for eksempel har Tyrkiet et ret stort betalingsbalanceunderskud.«

Uroen har for længst spredt sig fra de mere perifere aktiemarkeder til de store industri­lande. Natten til i går faldt det japanske aktiemarked over fire procent, i går fortsatte faldene i Europa, om end i mindre skala, og uroen kan vare et stykke tid, mener iagttagere.

»Kombinationen af reduktionerne i Feds opkøbsprogrammer, usikkerhederne på emerging markets og opbremsningen i væksten i Kina danner en baggrund, som tyder på nogle ustabile uger, og måske længere endnu,« skriver Mitul Kotecha, økonom hos Crédit Agricole, i et notat.

I Sverige er de store industrivirksom­heders topfolk begyndt at flytte lidt uroligt på sig i stolen, når man spørger dem til valuta­uroen, og mandag sagde koncernchefen for Sandvik, Olof Faxander, at valuta­uroen er koncernens største bekymring lige nu.

Hos Dansk Industri tager man det dog en smule mere roligt.

»Vi fører jo fastkurspolitik over for euro-området, som er en stor samhandelspartner, og det sikrer en vis stabilitet,« siger Allan Sørensen, som er chefkonsulent i Dansk Industri.

»Når det er sagt, er der uro på en række markeder, og det har jo direkte betydning for dem herhjemme, som handler på de markeder. Det giver en enorm usikkerhed om de ordrer, man har, og en generel økonomisk usikkerhed.

Men heldigvis er dansk erhvervsliv langt hen ad vejen mest aktiv på markeder, hvor der er mere stabile valutakurser.«

Og faktisk kan hele uroen blive til Danmarks fordel, altså så længe at Kina ikke også bliver angrebet.

»Uroen er i hvert fald ikke entydigt skadelig for Danmark al den stund, at den godt kan føre til, at dollaren styrkes over for euroen, fordi den fungerer som flugtvaluta,« siger Nordeas Helge Pedersen.

»Sædvanligvis ser man i kriseperioder en tendens til, at dollaren styrkes.«

Samme udvikling har faktisk også fundet sted for den japanske yen, som siden nytår er steget næsten seks procent over for euroen og dermed også over for den danske krone. Det vil styrke danske varers konkurrenceevne over for japanske varer – og det forklarer også de kraftige aktiekursfald, som børsen i Tokyo nu er ramt af.

»Faktisk er den effektive, handelsvægtede kronekurs faldet på det seneste som følge af den styrkelse, der har været af den japanske yen,« siger Helge Pedersen.

»Så udviklingen behøver ikke at være dårlig for Danmark.«

Kampen om SIND Ungdom