Valutafond: Lad grækerne vente med at betale til 2040

Hvis det står til IMF, skal Grækenland først begynde at tilbagebetale sine milliardlån med renter om 24 år.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel og IMFs topchef Christine Lagarde Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sat vand over til et opgør mellem Grækenlands store långivere - Den Internationale Valutafond, IMF, personificeret ved topchefen Christine Lagarde og eurolandene med Tysklands kansler Angela Merkel  i spidsen .

Ifølge Wall Street Journal er IMF således klar med nye omfattende krav til eurolandenes behandling af grækerne.

IMF vil således kræve, at Europa fritager Grækenland for at tilbagebetale på sine voldsomme lån frem til 2040, og at grækerne først derfra afdrager deres gæld frem til 2080, hvor en meget stor del af de europæiske skatteydere, som modstræbende har støttet grækerne, må formodes at være døde..

IMF kræver endvidere, at eurolandene fastfryser renten på lånene til Grækenland på det nuværende niveau på 1,5 pct. i en periode på 30-40 år, og at betalingen af renter udskydes til tilbagebetalingen af lånene begynder - altså om 24 år fra nu.

IMF har i flere år været fortaler for større gældslettelse til Grækenland, men de nye forslag er langt mere vidtgående, end hvad Grækenlands største kreditorer, med Tyskland i spidsen, hidtil har været villige at acceptere.

De kontroversielle forslag skal ifølge Wall Street Journal drøftes mellem IMF og Tyskland inden juni, hvor Grækenland risikerer at løbe tør for penge, og i hvert fald inden juli, hvor grækerne står over for et kæmpe afdrag på sin gæld.

Hvis parterne ikke bliver enige, er der ifølge Wall Street Journal en overhængende risiko for, at eurolandene må fortsætte med at støtte Grækenland økonomisk uden IMFs medvirken. I øjeblikket har eurolandene 200 milliarder euro udestående, og dertil kommer en ny hjælpepakke på 60 milliarder euro.