Valuta: Usikkerhed om effekt af skattereform holder dollar nede

Den amerikanske dollar bliver svækket en anelse mandag trods udsigt til markante skattelettelser i USA, der ellers på papiret burde være understøttende for en højere økonomisk vækst og en stærkere dollar.

Den amerikanske dollar bliver svækket en anelse mandag trods udsigt til markante skattelettelser i USA, der ellers på papiret burde være understøttende for en højere økonomisk vækst og en stærkere dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal mandag eftermiddag 6,3137 kr. til en dollar, hvilket er en svækkelse fra 6,3242 kr. fredag eftermiddag. Over for euro bliver valutaen svækket til 1,1793 dollar mod 1,1766 dollar fredag eftermiddag.

»Skatteaftalen burde være positiv for amerikansk økonomi og væksten, og det burde dermed give forventninger om strammere pengepolitik, som vil være positiv for dollar,« siger Niels Christensen, der er valutastrateg i Nordea, og tilføjer:

»Men der er tvivl om, hvor stor effekt skatteaftalen får på økonomien, og hvornår den effekt indtræffer.«

Niels Christensen peger på, at dollar blev kraftigt styrket i kølvandet af det amerikanske præsidentvalg i 2016, hvor Donald Trump blandt andet lovede en stor skattereform.

»Reformen er ikke så vidtgående, som der var lagt op til oprindeligt. Det har markedet haft lang tid til at forholde sig til, og det er måske også forklaringen på den begrænsede reaktion i markedet,« siger Niels Christensen.

Nordea venter ikke, at skatteaftalen bliver en stor vækstmotor for den amerikanske økonomi, hvor der i øjeblikket er en vækst på 2-2,5 pct.

»Skatteaftalen vil understøtte den i forvejen pæne vækst. Der er chance for en lille positiv overraskelse, men det bliver næppe en voldsom katalysator for amerikansk økonomi, men det skyldes også, at vækstraterne har været pæne i 6-7 år,« siger Niels Christensen.

I øjeblikket venter markedet to renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank i 2018, mens centralbanken selv har lagt op til tre.

»Markedet bliver ved at være lidt forsigtige med at vente renteforhøjelser, da det læner sig op ad inflationstallene og udviklingen i lønstigningerne.«

»Lønningerne stiger ikke voldsomt, og derfor er markedet fortsat tilbageholdende med at vente renteforhøjelser,« siger Niels Christensen.

/ritzau/FINANS