Valuta- og aktiekrise hærger vækstøkonomier

Usikkerhed om Kinas økonomi, en argentinsk valuta som rasler ned, voldsomme optøjer i Ukraine og nedtrapning af USAs pengepolitiske stimulanser. Det er nogle af de ingredienser, som skaber nervøsitet og banker aktie- og valutakurser ned i de fleste af verdens vækstøkonomier.

Foto: LEO LA VALLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Penge i stor stil trækkes pludselig ud af Indien, Thailand, Tyrkiet, Argentina, Rusland og andre af de tæt ved 80 udviklingslande, der efter flere års økonomisk medvind nu står for tæt ved halvdelen af verdensøkonomien, og som kaldes for emerging markets.

Det har på kort tid ført til store kursfald på aktiemarkederne i de ellers så frembrusende vækstlande. Men det har også svækket kursen betydeligt på russiske rubler, tyrkiske lira, indiske rupee, sydafrikanske rand, mexicanske peso og andre tilsvarende valutakurser.

Møntsorter fra flere af disse lande er efter de seneste store fald lige nu nede på det laveste niveau i tre til fire år, .

Det har fået flere centralbanker fra de hårdest ramte lande til at skride til handling, og købe deres egen valuta op på finansmarkedet, for at bremse udviklingen.

Advarsler til Argentina

Værst er det gået den argentinske peso, som er raslet hele 15 procent ned alene den seneste uge, fordi tilliden til landet er gået fuldstændig tabt.

Argentina er Sydamerikas næststørste økonomi efter Brasilien og er efter flere års løssluppen økonomisk politik løbet ind i massive økonomiske problemer. Inflationen er oppe i nærheden af 25 procent, hvilket er noget af det højeste i hele verden.

Officielt siger regeringen, at inflationen sidste år »kun« var på 10,9 procent, men økonomer anslår, at den snarere var 25 og kan stige til så meget som 30 procent i år.

Den Internationale Valutafond (IMF) har i flere år advaret Argentina mod den aktuelle udvikling, efter at landet var gennem en statsbankerot i 2002. Men advarslerne er blevet overhørt.

Med til at skabe uro om vækstøkonomierne er også en aftagende vækst i Kina, der er et stort eksportmarked for de fleste af disse lande.

Faretruende prisstigninger i Kina

Væksten i Kina endte på 7,7 procent sidste år, men ventes at aftage til måske bare syv procent i år. En del økonomer frygter en endnu svagere udvikling, fordi stadigt flere krumspring tages i brug for at holde væksten oppe, og fordi både boligpriser og bankernes udlån i Kina gennem længere tid er steget på faretruende vis.

Bedre bliver det hele ikke af, at der er politisk uro og optøjer i Ukraine, Tyrkiet, Egypten, Thailand og flere steder i Mellemøsten også.

USAs centralbank, Federal Reserve, har også en finger med i spillet. Lige siden den i maj sidste år annoncerede, at den vil trappe sine store pengepolitiske stimulanser ned, er der blevet trukket store formuer ud af de ellers så frembrusende udviklingsøkonomier.

USA har allerede med virkning fra i år trappet sine opkøb af obligationer ned fra 85 til 75 milliarder dollar om måneden. Men mere af samme slags er på vej, hvilket har hævet den amerikanske rente til omkring 2,75 procent på en tiårig obligation og fået mange investorer til at trække penge hjem fra mere usikre placeringer i Indien, Indonesien, Tyrkiet og andre lande, hvor renten er høj.

Men stribevis af lande i Asien og Sydamerika er også uhyre afhængige af kapital udefra til at finansiere store underskud på sine betalingsbalancer. Derfor rammes disse lande hårdt, når USA strammer pengepolitikken, og pengerigeligheden i verden bliver mindre.

Asien-krisen i 1997 og 1998 udviklede sig til en omfattende global penge- og valutakrise, der blev en yderst alvor affære for mange vestlige lande.

Men en gentagelse fra dengang venter næppe lige rundt om hjørnet. Gælden hos både virksomheder og de fleste vækstøkonomier er betydeligt mindre end for 15 år siden.

Mange lande har også siden opbygget store reserver af udenlandsk valuta, hvilket sætter dem i stand til at købe med underskud over for udlandet gennem længere tid. Så sandsynligvis vil den aktuelle uro næppe føre til en lige så omfattende krise, som blev set i 1990erne, hvor Rusland blandt andet ikke kunne betale renter og afdrag på dele af sin statsgæld, og hvor der også udspillede sig en større Tequila-krise i Mexico.

Aktierne fra de ti største vækstlande dykkede over 12 procent sidste år, der ellers var et godt år for de fleste vestlige aktiemarkeder. I år er nedturen for emerging markets på 6,6 procent – ind til videre – og uden tegn på, at en snarlig og hurtig vending til det bedre er lidt om hjørnet.