Valuta: Merkel-kommentar sætter fart på euro

Euroen er for svag. Det giver tyske virksomheder en konkurrencefordel, når de sælger varer til udlandet, og derfor har Tyskland et stort overskud på handelsbalancen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har Tysklands kansler, Angela Merkel, sagt under et skolebesøg i Berlin mandag, og kommentaren har straks styrket euro over for de store valutaer.

»Euroen er for svag - på grund af ECB's pengepolitik - og derfor er tyske produkter billige i relative termer,« sagde Angela Merkel ifølge Bloomberg News.

Hun henviser til pengepolitikken i Den Europæiske Centralbank (ECB), der i øjeblikket er meget lempelig med negative renter og et stort opkøbsprogram af obligationer, som skal få inflationen i eurozonen op på 2 pct.

En euro koster mandag 1,1241 dollar mod 1,1176 dollar inden kommentaren. Samtidig går der 125,19 yen på en euro mod 124,53 før kanslerens melding.

»Det er Merkels kommentar, der sætter sig i både rente- og valutamarkedet. Det er den bevægelse, der trækker det hele,« siger Morten Hassing Povlsen, der er rente- og valutastrateg i Jyske Bank.

Den amerikanske dollar var i forvejen presset oven på sidste uges uro på den politiske scene efter rygter om Donald Trumps bånd til Rusland under valgkampen.

Det politiske hurlumhej svækkede i sidste uge dollar, blandt andet fordi det har sat spørgsmålstegn ved Trumps evne til at gennemføre reformer på skatteområdet og sætte store offentlige investeringer i søen.

»Historien om Trump har mindre fokus lige nu, men det ligger stadig og simrer,« siger Morten Hassing Povlsen.