Valuta: Hedgefonde tager forskud på Fed-forhøjelse

Investorerne på de internationale valutamarkeder er i gang med at tage forskud på en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank i december.

Federal Reserve formandm Janet Yellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Store hedgefonde har gennem de seneste uger sendt den amerikanske valuta til en syv-måneders top i takt med at satsningen på en styrket dollar som effekt af en renteforhøjelse, når Federal Reserves pengepolitiske komite - Federal Open Market Committee - træder sammen 16. december.

- Det ligner en stor satsning på, at Federal Reserve endelig sætter realiteter på de mange udtalelser. Det ser ud som om centralbanken faktisk vil starte en stramnings cyklus i december og således øge kontrasten yderligere til de andre store centralbanker og dermed give en varig støtte til dollar, siger Sean Callow, en valuta-strateg på Westpac Banking Corp i Sydney.

Ifølge data fra Commodity Futures Trading Commission har hedgefonde og andre store spekulanter øget eksponeringen til fordel for dollar i de seneste tre uger i den højeste takt siden marts 2013.

Centralt står inflationsudviklingen, da denne faktor er blandt de få "missing links" i Federal Reserves vurdering af parametrene som skal bane vejen for begyndelsen på sidste skridt af normaliserings-processen efter syv års ekstrem løs pengepolitik på grand af den globale finanskrise, som startede med krakket i Lehman Brothers.

Tirsdag eftermiddag offentliggøres de amerikanske inflationstal i form af forbrugerpriserne. Især kerneforbrugerpriserne er interessante, da prisudvikling eksklusiv energi og fødevarer er Federal Reserves målepunkt for inflationen.

Her ventes en stigning i priserne på 1,9 pct. i oktober, hvilket i så fald vil være uændret fra september. Federal Reserves målsætning lyder på en stigning på 2 pct.

Ved 6.30-tiden tirsdag morgen koster euro 1,0660 dollar mod 1,0725 dollar mandag eftermiddag.

Dollar koster samtidig 123,40 yen mod 123,15 yen mandag eftermiddag, mens der går 131,55 yen på en euro mod 132,05 yen mandag eftermiddag.