Værktøjskoncern satser på nyt navn

Branding. En af Skives hæderkronede værktøjsproducenter, WBL A/S, arbejder, sammen med sine søsterselskaber, ihærdigt på at brande sig under nyt navn, Phasion Group.

I mere end 30 år har WBL i Skive været kendt som producent af formværktøjer.

Søsterselskaberne TC Plast A/S i Skive, der er plastproducent, og TC Form A/S i Aalestrup, som fremstiller metalforarbejdende værktøjer som for eksempel stanse- og bukkeværktøjer er måske knapt så kendte, men alle tre selskaber har i årevis samarbejdet på kryds og på tværs.

De ejes fortsat af WBL Holding, som også ejer halvdelen af et vietnamesisk jointventure selskab, Viedam i Saigon.

Selskabet blev etableret i 2004 med sigte på fremstilling af de mere traditionelle og simple værktøjer.

Lægger man de fire selskabers aktiviteter sammen og garnerer dem med Viedams plastproduktion, som WBL Holding ikke er medejer af, får man en koncern, der er i stand til at fremstille den første prototype, udvikle de nødvendige værktøjer og sætte en masseproduktion i gang i et totalkoncept. Det er baggrunden for, at skibonitterne har etableret et fælles salgsselskab for hele koncernen, Phasion Group, som på sigt også godt kan gå hen og blive navnet på de enkelte selskaber, mener salgsdirektør Jørgen Wilsøe, der i 1973 var med til at grundlægge koncernen.

Ikke nemt med nyt navnNogen nem opgave er det ikke at introducere et nyt navn, vurderer han.

- I forhold til nye kunder giver det ikke anledning til problemer, men det er klart, at vore gamle kunder, der har været vant til at kende os som WBL Værktøj, TC Plast og så fremdeles, har det sværere med det nye navn. Det er en stor mundfuld at brande et helt nyt navn, forklarer salgsdirektøren.

Globaliseringen er en anden stor udfordring, Skive-koncernen har været nødt til at se i øjnene og den direkte årsag til, at WBL lod sig involvere i Viedam.

For bare to år siden lå det i kortene, at vietnameserne skulle fremstille mere traditionelle formværktøjer, men på rekordtid er det, ifølge Jørgen Wilsøe, lykkedes vietnameserne at opnå en så høj grad af kompetencer, at Viedam i dag fremstiller meget avancerede værktøjer også til store danske koncerner.

Alligevel er der fortsat arbejde til folkene på fabrikken i Skive, men det arbejde ser en del anderledes ud end for blot få år siden. I dag handler aktiviteterne i WBL i nok så høj grad om produktudvikling og prototypefremstilling for kunderne.

Ifølge Jørgen Wilsøe kan virksomheden i løbet af blot et par uger fremstille et prototypeværktøj i aluminium, som for eksempel kan fremstille en helt færdig mobiltelefon, hvis man ser bort fra elektronikken, der kommer fra en anden underleverandør. Kunderne kan på den måde få et helt færdigt produkt at vurdere, inden der træffes beslutning om en masseproduktion.

Ingen berøringsangstJørgen Wilsøe lægger ikke skjul på, at det optimale scenarium for Phasion Group er totalkonceptet, hvor koncernens selskaber følger produktet fra prototype til masseproduktion, men Skive-koncernen har ikke berøringsangst over for eksterne producenter.

- Naturligvis ikke. Kunden bestemmer. Rigtig mange opgaver ender i Kina, hvor vi i øvrigt også har samarbejdspartnere, forklarer han.

På spørgsmålet, om der i længden kan blive ved med at være opgaver til danske værktøjsproducenter, når de asiatiske producenter hurtigt bliver dygtigere og får top-moderne maskinparker, svarer han:

- Generelt har vi i vores kultur en fordel i større opfindsomhed, fleksibilitet og nærhed til kunderne. I Fjernøsten går interessen stadig på masseproduktion efter en kopieringstankegang. Det så vi, da japanerne voksede frem, og vi ser det nu i Kina. Kineserne takker nej til opgaver, så jeg mener bestemt, vi i fremtiden har gode muligheder.

Omstillingsprocessen i WBL har belastet økonomien i virksomheden, der præsterede et lille overskud i sit seneste regnskabsår, men optimismen er fremherskende.